fbpx
NaslovnicaCrna GoraSve parlamentarne stranke da budu dio konsenzus

Sve parlamentarne stranke da budu dio konsenzus

Podgorica, (MINA) – Sve parlamentarne partije trebalo bi da učestvuju u radu na reformama izbornog zakonodavstva i budu dio konsenzusa, ocijenio je potpredsjednik Socijalističke narodne partije Dragoslav Šćekić.

On je nagovijestio da je moguć povratak opozicije u Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavsta, ali uz tačno određene uslove i uloge kao i tehničku vladu čiji mandat ne smije biti manji od godinu dana.

“SNP traži da se u Odboru dozvoli političkim subjektima da predlažu svoje predstavnike, bez isključivosti da to budu poslanici. To treba, prije svega, da budu pravni eksperti, koji mogu doprinijeti donošenju što kvalitetnijih odluka”, kazao je Šćekić Pobjedi.

On je rekao da je moguć dogovor da je moguće učešće u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva, ali uz strogo definisane uslove i uloge.

“Da se ne stvori pogrešna percercija moje izjave: duboko smo svjesni da je trenutna koaliciona većina izabrana na izborima, neregularnim, sumnjivim, kupljenim, izrežiranim, nazovite kako hoćete.
Iako takva većina, ona trenutno predstavlja ovu državu, pa je i ona nezaobilazan faktor budućih političkih odluka, vezanih za stvaranje uslova za prve poštene i fer izbore”, kazao je Šćekić.

On je poručio da nikakva tehnička vlada u kojoj bi opozicioni predstavnici bili statisti ne dolazi u obzir.

Ščekić je rekao i da nikakva tehnička vlada koja bi imala rok kraći od godinu za njih nije prihvatljiva.

“Ukoliko se ulazi u tu priču, moramo poći od stava koji je jasno i nedvosmisleno iskazao evropski diplomata Aivo Orav, da je našoj državi potrebno novo izborno zakonodavstvo uz učešće svih parlamentarnih subjekata”, kazao je Šćekić.

Najčitanije