fbpx
NaslovnicaCrna GoraSve kapacitete staviti u funkciju pristupanja EU

Sve kapacitete staviti u funkciju pristupanja EU

Podgorica, (MINA) – Perspektiva država Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji (EU) i neophodno je staviti sve kapacitete u funkciju postizanja tog strateškog cilja, poručila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Đurović je razgovarala danas sa novoimenovanim ambasadorom Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori Zećirom Ramčilovićem.

Ona je čestitala Ramčiloviću na imenovanju i navela da je uvjerena da će saradnja dvije države biti dodatno osnažena tokom njegovog mandata.

Đurović je kazala da je zadovoljna bilateralnim odnosima Crne Gore i Sjeverne Makedonije, koji u punom smislu zaslužuju karakter odličnih, imajući u vidu da dvije države nemaju otvorenih pitanja i da sarađuju na svim nivoima.

Ona je istakla da su tokom prethodne godine realizovani brojni susreti na visokom i radnom nivou i da je ostvaren aktivan politički dijalog.

Đurović je rekla da treba pospješivati parlamentarnu saradnju i dinamizirati rad grupa prijateljstva, koje će doprinijeti razmjeni znanja, iskustava i ekspertize između njihovih članova.

To će, kako je dodala, dati dodatan podsticaj snaženju sveukupnih odnosa između Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Danijela Djurovic
foto: Skupština Crne Gore

Navodi se da je Đurović rekla da razumije složenu situaciju u kojoj se nalazi Sjeverna Makedonija u pogledu ispunjavanja vrlo zahtjevnih uslova koju je pred nju postavila EU.

Đurović je potencirala potrebu postizanja prihvatljivog kompromisa sa Bugarskom, kao i izglasavanja izmjena Ustava, kojima će se ostvariti ustavno priznanje bugarske, hrvatske i crnogorske manjine.

Ona je naglasila da je za Crnu Goru ustavno priznanje crnogorske manjine izuzetno značajno, jer će ono omogućiti veću vidljivost i bolje ostvarivanje kolektivnih prava njenih pripadnika.

Kako je rekla Đurović, na polju evropskih integracija, potrebno je ojačati međusobnu saradnju, prvenstveno obnavljanjem komunikacije usmjerene na razmjenu znanja i iskustava vezanih za pregovarački proces.

„Na toj liniji, Đurović je kazala da je perspektiva zemalja Zapadnog Balkana u EU, i da je nužno staviti sve kapacitete u funkciju postizanja tog strateškog cilja“, navodi se u saopštenju.

Ramčilović je istakao da su odnosi između Crne Gore i Sjeverne Makedonije tradicionalno dobri, prijateljski i partnerski, kao i da ih karakteriše decenijska bliskost između dva naroda.

On se saglasio sa Đurović da je parlamentarna saradnja jako bitan aspekt jačanja sveukupnih odnosa između dvije države, posebno u kontekstu procesa evropskih integracija u okviru kojeg Sjeverna Makedonija očekuje podršku od Crne Gore i u narednom periodu.

„Postoji prostor za jačanje ekonomske saradnje“, kazao je Ramčilović, istićući da se ona najbolje može ostvariti kroz brojne regionalne inicijative u kojima učestvuju Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Zecir Ramcilovic, ambasador Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori
foto: Skupština Crne Gore

Sagovornici su se saglasili da postoje mogućnosti za unapređenje saradnje u brojnim oblastima od zajedničkog interesa, i da one u narednom periodu treba da budu iskorišćene na dobrobit građana obje države.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...