fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠto prije donijeti mjere u borbi protiv delta soja

Što prije donijeti mjere u borbi protiv delta soja

Podgorica, (MINA) – Adekvatne mjere u borbi protiv delta soja koronavirusa neophodno je što prije donijeti, poručili su iz Komisije za zdravstvo Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz Komisije za zdravstvo DPS-a kazali su da se posljednjih dana u medijima sve više se govori o delta soju koronavirusa i nastojanju evropskih i svjetskih lidera i zdravstvenih vlasti tih zemalja da uvođenjem pravovremenih i adekvatnih mjera njegovo širenje stave pod kontrolu.

Kako su naveli, u broju registrovanih slučajeva delta soja virusa prednjači Velika Britanija.

Iz Komisije DPS-a kazali su da je Portugal, zemlja u kojoj je najveći udio turista upravo iz Velike Britanije, uveo dvonedjeljni karantin za turiste koji nijesu kompletno vakcinisani.

“Njemačka ide korak dalje i predlaže zabranu ulaska svim stanovnicima Velike Britanije bez obzira na vakcinalni status”, navodi se u saopštenju.

Iz Komisije za zdravstvo DPS-a rekli su da je zbog svega nekoliko potvrđenih slučajeva delta soja Sidnej bio u vikend lockdownu još prije desetak dana.

Kako su naveli, tako postupaju ozbiljne zemlje, koje imaju odgovoran odnos prema svojim građanima.

Iz Komisije DPS-a rekli su da su u većini zemalja regiona, uključujući i Srbiju, registrovani pacijenti sa delta sojem virusa.

Oni su upitali kakve korake preduzima Ministarstvo zdravlja po tom pitanju.

“Apsolutno nikakve! Prije nekoliko dana smo imali priliku da čujemo od ministarke zdravlja da je pitanje dana kada će se delta soj pojaviti kod nas, ali bez ikakve strategije djelovanja i plana o korigovanju mjera za ulazak u Crnu Goru”, rekli su iz Komisije za zdravstvo DPS-a.

Oni su kazali da su granice Crne Gore širom otvorene za sve turiste, bez obzira na epidemijsku situaciju zemlje iz koje dolaze.

“Naravno da je zajednički interes uspjeh aktuelne turističke sezone, ali je nužno postrožiti mjere za ulazak u Crnu Goru da bismo sačuvali živote i zdravlje naših građana, što je svakako prioritet”, poručili su iz Komisije.

Oni su upozorili da je neophodno što prije donijeti adekvatne mjere da bi se, kako su rekli, spriječio kolaps zdravstvenog sistema, nalik onom iz januara ove godine, i sačuvali životi građana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije