fbpx
NaslovnicaCrna GoraSpriječili sklapanje 62 ugovorena dječja braka

Spriječili sklapanje 62 ugovorena dječja braka

Podgorica, (MINA – Romske nevladine organizacije (NVO) i crnogorske institucije, od 2014. do kraja prošle godine, spriječile su sklapanje 62 ugovorena dječja braka, kazala je izvršna direktorica Centra za romske inicijative (CRI) iz Nikšića, Fana Delija.

Delija je jedna od najistaknutijih predstavnika Roma u Crnoj Gori, za šta je dobila i brojna priznanja, a CRI je dobitnik nagrade “Ana Lind” koju dodjeljuje Švedska.

Kako je navela, ona i njen tim u CRI su svih godina od kada ta NVO postoji prolazili kroz razne izazove, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Delija je kazala da je naročito rizično boriti se protiv dječjih ugovorenih brakova u okviru romske populacije.

„Romske NVO i crnogorske institucije od 2014. do kraja prošle godine, spriječile su sklapanje 62 ugovorena braka, gdje su za udaju spremane djevojčice između 13 i 16 godina“, rekla je Delija.

Prema njenim riječima, na samom početku njihovog rada na sprječavanju ugovorenih brakova dešavalo se da budu fizički napadnuti.

„Imali smo razne prijetnje koje su nekada na žalost dolazile i od romskih lidera, koji smatraju da su takvi brakovi dio romske tradicije, sa čim se ja nikako ne slažem“, kazala je Delija i dodala da u riziku nijesu samo aktivisti, nego i članovi njihovih porodica.

Ona je navela da su u državnoj administraciji trenutno zaposlene dvije Romkinje.

Delija je ocijenila da je ključ u obrazovanju djevojaka iz romske i egipćanske populacije i da su Romkinje u Crnoj Gori osnaženije da se izbore za svoja prava.

“Ako danas imamo Romkinje koje sve više prijavljuju nasilje u porodici, to je veliki pomak. Pomak je i što sve više djevojčica pohađa osnovnu i srednju školu i fakultet. Sve su to indikatori poboljšanja položaja unutar romske i egipćanske populacije”, zaključila je Delija.

Najčitanije

Partizan, Liga konferencija, žrijeb, Šerif

Sjutra utakmice 27. kola

Podgorica, (MINA) - Utakmicama 27. kola, nakon dvonedjeljne pauze, sjutra će biti nastavljeno takmičenje...