fbpx
NaslovnicaCrna GoraSlovenija predlaže proširenje EU na Zapadni Balkan do 2030.

Slovenija predlaže proširenje EU na Zapadni Balkan do 2030.

Ljubljana, (MINA) – Evropska unija (EU) bi do kraja decenije trebalo da se proširi na čitav Zapadni Balkan, prema predlogu Slovenije koji predstavlja iznenađenje za članice prije samita sljedeće nedjelje, piše Fajnenšel tajms /Financial Times/.

Slovenija, koja trenutno predsjedava Savjetom EU, iznijela je u petak ideju o brzom priključenju zemalja, uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, neposredno uoči sastanka evropskih lidera na kojem će se razgovarati o proširenju Unije.

Kako se navodi, predlog iznijet na sastanku ambasadora u Briselu, iznenadio je ostale zemlje članice, a neke su ga opisale kao potpuno nerealan, s obzirom na ekonomske i političke izazove u regionu.

Proširenje spada u visoko osjetljiva pitanja za EU, koja je podijeljena oko pitanja brzine kojom bi zemljama trebalo dozvoliti pridruživanje, a istovremeno je pod pritiskom da nastavi pristupne pregovore sa balkanskim zemljama koje takođe jačaju svoje veze sa Kinom i Rusijom.

EU je proširena sa 13 novih država članica između 2004. i 2013. u brzoj ekspanziji, nakon čega je bivši predsjednik Komisije Žan-Klod Junker obećao da neće biti prijema do 2019. godine, ali zemlje kandidati postaju sve nestrpljivije brzinom Brisela u pregovorima.

Lideri svih zemalja članica EU i zemalja Zapadnog Balkana, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova, prisustvovaće samitu u srijedu.

Diplomate iz država članica koje žele da Brisel ubrza pregovore sa Zapadnim Balkanom, uglavnom sa istoka i juga bloka, zalažu se postavljanju “ambicioznih planova” za pristupanje, ali priznaju da bi preciziranje striktnih rokova bilo “politički eksplozivno”, navodi Fajnenšel tajms, prenosi Tanjug.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije