fbpx
NaslovnicaCrna GoraSjutra dijalog mladih i predstavnika izbornih lista

Sjutra dijalog mladih i predstavnika izbornih lista

Podgorica, (MINA) – UNICEF-ovi mladi reporteri organizovaće sjutra dijalog mladih Crne Gore i predstavnika izbornih lista koje učestvuju na parlamentarnim izborima, koji će biti održani u nedjelju.

Iz UNICEF-a je saopšteno da je poziv upućen svim političkim listama i njih 14, od 15, potvrdilo je učešće na tom događaju, a većina je imenovala nosioce lista.

Kako su naveli, tokom dijaloga mladi će političkim liderima postavljati pitanja o temama koje oni smatraju relevantnim i hitnim.

„Pitanja su prikupili UNICEF-ovi mladi reporteri od svojih vršnjaka i njihovih porodica širom Crne Gore putem društvenih mreža i terenske kampanje“, kaže se u saopštenju.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander kazao je da se, kao potpisnica Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, Crna Gora obavezala da će svakoj djevojčici i svakom dječaku omogućiti da ostvari pravo na učešće u donošenju svih odluka koje utiču na njihove živote.

„Na ovom događaju, dva dana prije izbora, UNICEF obezbjeđuje platformu za konstruktivan dijalog o ključnim pitanjima prava djeteta između predstavnika svih političkih lista i mladih u Crnoj Gori“, naveo je Santander.

On je rekao da je njihov cilj da podrže Crnu Goru uspostavljanjem primjera dobre prakse političke participacije mladih.

„Takav angažman mladih je njihovo pravo i od suštinskog je značaja za demokratski razvoj svake zemlje“, poručio je Santander.

Mladi reporter UNICEF-a Vojin Perović kazao je da kroz političko učešće mladih na tom događaju žele da osiguraju da se o rješenjima za probleme djece i mladih priča i tokom izbora.

„Zato pozivamo sve urednike medija da nas podrže tako što će svakodnevno praviti vijesti o pitanjima prava djeteta, a to znači i za vrijeme predizborne kampanje“, naveo je Perović.

Njegova koleginica, mlada reporterka UNICEF-a, Hana Ljuca uputila je apel svim građanima koji mogu da glasaju u nedjelju.

„Pozivam sve glasače, a posebno mlade, da prilikom donošenja odluke o tome za koga glasati u nedjelju uzmu u obzir šta svaka politička lista predlaže da uradi kako bi se riješila ključna pitanja prava djeteta u Crnoj Gori“, poručila je Ljuca.

Kako su naveli iz UNICEF-a, prema posljednjem popisu, djeca do 18 godina čine gotovo četvrtinu populacije Crne Gore, a zajedno sa svojim porodicama, oni čine većinu stanovništva.

“Brojne analize i izvještaji UNICEF-a o djeci u Crnoj Gori posljednjih godina ukazuju na goruće probleme vezane za dječje siromaštvo, nasilje, obrazovanje i zdravlje”, kaže se u saopštenju.

Iz UNICEF-a su naveli da jedan od četiri građanina u Crnoj Gori i jedno od troje djece već žive u riziku od siromaštva.

Kako su kazali, djeca koja žive u ruralnim područjima i na sjeveru generalno su u lošijem položaju od svojih vršnjaka koji žive u urbanim područjima i na jugu Crne Gore.

“Djeca koja rastu u siromaštvu suočavaju se s deprivacijom u svim oblastima, a naročito u oblasti obrazovanja, stanovanja, zdravlja i ishrane”, navodi se u saopštenju.

Iz UNICEF-a su poručili da je obrazovanje od suštinskog značaja za izlazak iz začaranog kruga siromaštva.

Oni su kazali da siromašna djeca pohađaju predškolsko obrazovanje, osnovne i srednje škole u mnogo manjem broju nego njihovi vršnjaci.

Iz UNICEF-a su naveli da je dvije trećine crnogorske djece starosti od jedne do 14 godina doživjelo neki oblik fizičkog kažnjavanja i/ili psihološke agresije od strane odraslog člana domaćinstva u posljednjih mjesec.

Kako su kazali, dvoje od troje djece u Crnoj Gori pohađa osnovnu školu koja nema odgovarajuću infrastrukturu.

Iz UNICEF-a su naveli da se u Crnoj Gori rodi otprilike sedam hiljada djece svake godine.

“I uprkos nedavnim naporima da se promijeni praksa u pojedinim porodilištima, nijedno od porodilišta nije u potpunosti po mjeri beba i majki, što je preporučeni međunarodni standard u cilju obezbjeđivanja kvalitetne njege za sve majke i najboljeg početka života za sve bebe”, dodaje se u saopštenju.

Događaj Mladi pitaju političare će se uživo prenositi na svim društvenim mrežama UNICEF-a u Crnoj Gori.

Iz UNICEF-a su pozvali sve mediji da ga prenose uživo putem YouTube linka UNICEF-a Crne Gore: https://www.youtube.com/watch?v=mE4iE2UotG4

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...