fbpx
NaslovnicaCrna GoraSjutra besplatno testiranje na HIV i hepatitis B i C

Sjutra besplatno testiranje na HIV i hepatitis B i C

Podgorica, (MINA) – Zainteresovani građani sjutra će, u Kući zdravlja u Podgorici, moći besplatno i anonimno da se testiraju na HIV, kao i na hepatitis B i C, saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) CAZAS.

Iz CAZAS-a su kazali da će testiranje biti organizovano povodom Svjetskog dana borbe protiv side, od 15 do 19 sati.

Iz te NVO su naveli da se 1. decembar u svijetu obilježava pod sloganom „Izjednačimo!“ kojim UNAIDS1 ukazuje na važnost udruživanja snaga i resursa ka povećanju dostupnosti, kvaliteta i prilagođenosti usluga za liječenje, testiranje i prevenciju HIV-a, tako da se one omoguće jednako svima.

“Ovo je ujedno i poziv za reformisanje zakona, politika i praksi kako bi se društvo uspješno borilo sa stigmom, diskriminacijom i isključenošću osoba koje su pogođene HIV-om i u povećanom riziku od HIV-a”, rekli su iz CAZAS-a.

Oni su, u sklopu ovogodišnje kampanje, pozvali građane da se testiraju na HIV, ali i da se edukuju o putevima prenosa i prevencije.

Iz te NVO su rekli da će tradicionalno započeti kampanju 1. decembra i realizovati aktivnosti tokom cijelog mjeseca.

Kako su saopštili, osim edukativnih akcija u školama, akcija testiranja u zajednici i edukacija, kampanja će uključivati brojne druge aktivnosti.

“U četvrtak, 1. decembra od 15 do 19 sati svi zainteresovani građani moći će da se besplatno i anonomno testiraju na HIV, hepatitis B i C u Kući zdravlja u Podgorici, u sklopu akcije koju CAZAS realizuje u saradnji sa Institutom za javno zdravlje i Kućom zdravlja”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, od 17 sati tim edukatora CAZAS-a biće na info štandu u šoping centru BIG fashion gdje će biti realizovane edukativne aktivnosti i distribucija informativnog i preventivnog materijala.

“Prema podacima UNAIDS-a, u prošloj godini, u svijetu je 650 hiljada života izgubljeno od posljedica side, a 1,5 miliona ljudi je novoinficirano HIV-om”, rekli su iz CAZAS-a.

Oni su naveli da je epidemija HIV-a i dalje veliki globalni problem javnog zdravlja i da se procjenjuje da je na kraju prošle godine u svijetu sa HIV-om živjelo 38,4 miliona osoba.

Kako su saopštili, oko jedna petina osoba koje su inficirane HIV-om ne zna da ima HIV zbog čega je ekstremno važno da se kontinuirano radi na povećanju obuhvata testiranjem i ukidanju barijera ka pristupačnom testiranju naročito ranjivim kategorijama.

“Značaj ranog testiranja je veliki, jer ukoliko se HIV otkrije u ranom stadijumu i na vrijeme počne sa liječenjem, osoba može imati dug, kvalitetan i produktivan život kao i zdravo potomstvo”, rekli su iz CAZAS-a.

Oni su kazali da se, uz dobar terapijski odgovor, sa HIV-om se danas ne samo živi nego i stari, pa osobe sa HIV-om imaju očekivani životni vijek kao i osobe koje nijesu inficirane.

Kako su naglasili, osobe koje terapijom postignu nemjerljiv broj virusnih kopija u krvi ne mogu dalje prenositi infekciju.

“Crna Gora je zemlja sa niskom stopom obolijevanja od HIV-a što potvrđuje da dosadašnji napori uloženi u odgovor na HIV/AIDS daju rezultat. Prema podacima godišnjeg izvještaja za HIV2 u 2021. godini u Crnoj Gori registrovano je 13 novih HIV/AIDS slučaja”, rekli su iz CAZAS-a.

Oni su podsjetili da je prvi slučaj ove infekcije u Crnoj Gori zabilježen je 1989. godine i da je do kraja prošle godine, registrovana ukupno 331 osoba inficirana HIV-om, od kojih je 156 u momentu otkrivanja infekcije bilo u stadijumu AIDS-a.

“U istom periodu 65 osoba je umrlo od posljedica AIDS-a”, kazali su iz CAZAS-a.

Oni su naveli da , osim javno-zdravstvenih institucija koje su dugogodišnji partneri kampanje, tradicionalni partneri kampanje postaju i Glavni grad sa servisom „Kuća zdravlja“ ali i privatni sektor.

Kako su saopštili, ove godine, lanac BENU apoteka i Neregelija sa brendom Durex, pružiće aktivan doprinos kampanji pa će svim građanima u njihovim apotekama osim edukacije i informativnog materijala biti dostupni i besplatni kondomi.

“Ključ dobrog društvenog odgovora je upravo multisektorska saradnja i pohvalno je što se iz godine u godinu u javno zdravstvene kampanje u većoj mjeri uključuju mediji, lokalne samouprave, privatni sektor i druge institucije”, rekli su iz CAZAS-a.

Oni su pojasnili da detaljan raspored aktivnosti u sklopu kampanje svi zainteresovani mogu pratiti putem društvenih mreža te nevladine organizacije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije