fbpx
NaslovnicaCrna GoraSela na Pivskoj planini uglavnom bez struje

Sela na Pivskoj planini uglavnom bez struje

Nikšić, (MINA) – Mještani oko 13 sela i zaselaka u podnožju Durmitora na Pivskoj planini su bez struje i zavijani, a snijeg na pojedinim područjima je visine i do dva metra.

Bez struje je i mjesni centar Trsa, koji se snabdijeva iz trafostanice na Unču, kao i ostala sela od pravca Bezuja do Male Crne Gore.

Jedan od malobrojnih mještana koji su stalno nastanjeni na Trsi, Stevan Jokanović, rekao je agenciji MINA da su navikli na snjegovite zime, ali da je veoma teško biti danima bez struje.

„Poseban problem je ove zime, jer smo od 19. decembra do danas samo četiri dana imali struju. Znamo šta je Durmitor i snijeg, i pripremili smo se za zimske uslove, ali suvišno je pričati da će se sva hrana u zamrzivačima pokvariti, a ni hidrofori ne mogu da rade“, rekao je Jokanović.

Prema njegovim riječima, ne može se očekivati od mještana da ostaju na selu i šire poljoprivredna gazdinstva kada nemaju osnovne uslove za život, prije svega struju.

„Na Trsi, gdje se nalaze i dva etno sela, zimuje pet domaćinstava i jedno u zaseoku Milogora. Obraćao sam se nadležnima, ali je odgovoreno da su radnici na terenu i da u ovim uslovima ne mogu otkloniti kvarove na dalekovodnoj mreži“, kazao je Jokanović.

Direktor Komunalnog preduzeća iz Plužina, Radenko Adžić, rekao je agenciji MINA da je većina sela na Pivskoj planini zavijana, jer sve što snjegočistači očiste vjetar zamete za par sati.

„Na pojedinim mjestima na putnim pravcima je bezuspješno čišćenje, dok sniježna mećava ne utihne. Lokalna uprava, uz angažovanje i mašina privatnika, a ne samo Komunalnog preduzeća, uspijeva da tokom zimskog perioda puteve, uglavnom, održava prohodnima“, rekao je Živković.

On je kazao da će putevi koje održavaju biti očišćeni, čim se vremenski uslovi stabilizuju.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...