fbpx
NaslovnicaCrna GoraSastanak o Zapadnom Balkanu dragocjen

Sastanak o Zapadnom Balkanu dragocjen

Podgorica, (MINA) – Sastanak o Zapadnom Balkanu bio je dragocjen, jer je označio fazu u kojoj će dvije ključne zemlje, Njemačka i Francuska dati značajniji pečat daljem procesu integracije država Zapadnog Balkana, saopštio je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović.

On je kazao da je na sastanku sa liderima zemalja Zapadnog Balkana i čelnicima Francuske i Njemačke, u Berlinu, potencirao koliko je važno beskompromisno ispuniti standarde i realizovati reforme za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

“Sastanak je sam po sebi bio dragocjen, jer je označio fazu u kojoj će dvije ključne zemlje, Njemačka i Francuska dati značajniji pečat daljem procesu integracije zemalja Zapadnog Balkana. Bila je to prilika da iz ugla naših država, svi koji smo učestvovali, ukažemo na važnost tog procesa,” rekao je Đukanović.

On je naveo da je insistirao da EU treba da ima jasan akcioni plan za rješavanje nekih ključnih deficita, čijim otklanjanjem će zemlje stvoriti uslov za punu integraciju.

“Mislim prije svega na deficit infrastrukturnog razvoja, to je važno da pomogne ljudima sa Zapadnog Balkna da jasnije vide evropsku perspektivu, preduzećima iz naših država, ali i investitorima iz svijeta da ulože kapital i pomognu nam da zaposlimo više ljudi”, kazao je Đukanović.

On je dodao da bi bilo dobro da u saradnji sa najrazvijenijim evropskim zemljama Crna Gora obezbijedi otvaranje novih škola i fakulteta i nove generacije učini konkurentnim na tržištu Evrope.

Đukanović je rekao da je sastanak u Berlinu pomogao da se otvori put za prevazilašenje blokade dijaloga između Beograda i Prištine.

“Ja mislim da je razgovor pomogao da se otvori put za prevazilaženje te blokade. Dogovoreno je da se u narednim sedmicama nastavi taj razgovor, da će se uspostaviti dijalog, koji će i dalje biti pod pokroviteljstvom EU, a u kojem će direktno učestvovati i Njemačka i Francuska kako bi bio obezbijeđen dovoljno dobar untezitet i kvalietet tog dijaloga”, kazao je on.

Đukanović smatra da je to “sudbnosan” trenutak i prilika da se taj prastari problem prevaziđe.

Najčitanije