fbpx
NaslovnicaCrna GoraSaradnja važna za napredak regiona ka EU

Saradnja važna za napredak regiona ka EU

Podgorica, (MINA) – Saradnja u oblastima od zajedničkog interesa važna je za napredak cijelog regiona na putu ka Evropskoj uniji (EU), ocijenio je ambasador Sjeverne Makedonije Mihajlo Trpkoski u razgovoru sa predsjednicom crnogorskog parlamenta Danijelom Đurović.

Đurović je danas primila Trpkoskog u oproštajnu posjetu.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Trpkoski je podijelio očekivanje da će dosadašnji odlični odnosi nastaviti da se intenzivnije nadograđuju.

“On je istakao da dvije države nemaju otvorenih pitanja, te da je saradnja u oblastima od zajedničkog interesa važna za napredak cijelog regiona na putu ka EU”, kaže se u saopštenju.

Trpkoski je, kako se navodi, uputio želje da Crna Gora postane prva naredna članica EU, zaključivši da dvije zemlje baštine zajedničku prošlost, sadašnjost u okviru NATO saveza i zajedničku aspiraciju ka integraciji u EU.

Đurović je ocijenila da su bilateralni odnosi dinamični na političkom i ekonomskog nivou, dodajući da očekuje da će međudržavna saradnja biti dodatno osnažena i u budućem periodu.

“Ona je kazala da, pored činjenice da dvije zemlje dijele partnerstvo u NATO aijansi i zajedničku evropsku aspiraciju, imaju brojne izazove kako bi što prije ispunile obaveze iz evropske agende”, kaže se u saopštenju.

Đurović je čestitala otvaranje pregovora Sjeverne Makedonije sa EU, naglasivši da će Crna Gora nastaviti da joj pruža snažnu podršku u pogledu evropske perspektive.

„Crna Gora, kao prijatelj i susjed, država koja podržava evropske i evro-atlantske aspiracije svih država u regionu i koja je najdalje odmakla u procesu pregovora, spremna je da vam pruži ekspertsku i tehničku pomoć u ostvarivanju ciljeva iz evropske agende“, kazala je Đurović.

Kako je saopšteno, sagovornici su iskazali zadovoljstvo što je na rekonstruisanom centralnom trgu u Baru podignuta spomen-ploča posvećena Vladimiru i Kosari, kao simbol dugotrajnog prijateljstva i tradicionalno dobrih odnosa naroda Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije