fbpx
NaslovnicaCrna GoraRusija spremna za saradnju sa Crnom Gorom u oblasti zdravstva

Rusija spremna za saradnju sa Crnom Gorom u oblasti zdravstva

Podgorica, (MINA) – Rusija je spremna za saradnju sa Crnom Gorom u oblasti zdravstva, saopšteno je na sastanku ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović sa ruskim kolegom Mihailom Albertovičem Muraškom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Borovinić Bojović i Muraško sastali su se u Moskvi, na marginama međunarodne konferencije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koja se danas i sjutra održava u glavnom gradu Rusije.

Borovinić Bojović je zahvalila na dobrodošlici u, kako je kazala, tradicionalno prijateljsku državu, i čestitala Rusiji na uspješnoj proizvodnji vakcina protiv koronavirusa.

“Ovo je prilika da se podsjetimo poruke koju je zapisao znameniti Puškin, dok je boravio u karantinu zbog kolere, a glasi: Pozovimo u pomoć razum, pobijedimo bolest silom znanja, i dane teškog ispita preživimo kao jedna porodica”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je, u tom smislu, predložila i formalizaciju saradnje Crne Gore i Rusije u predstojećem periodu u više specijalističkih oblasti medicine, a po kojima su ljekari iz Rusije prepoznati širom svijeta, kao što su oftalmologija i onkologija.

Muraško je, kako se navodi, iskazao spremnost da Rusija pomogne Crnoj Gori, u kontekstu digitalizacije i u izradi ažuriranih i lako upotrebljivih registara hroničnih nezaraznih bolesti, što je i fokus konferencije u Moskvi.

Ciljevi konferencije su, kako je saopšteno, identifikacija izazova prouzrokovanih pandemijom COVID 19, koji mogu biti prevaziđeni uz pomoć digitalnih rješenja, usvajanje dobrih praksi i inovacija u sferi digitalnih rješenja za nadzor, prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti i utvrđivanje metoda uz pomoću kog SZO može podržati članice u primjeni digitalih rješenja.

Borovinić Bojović je kazala da su skoro svi registri nezaraznih hroničnih bolesti u Crnoj Gori zastarjeli zbog čega je, kako je navela, nužno uhvatiti se u koštac sa tim problemom.

Prema njenim riječima, registar nezaraznih hroničnih bolesti za državu predstavlja isto što i lični karton za pacijente.

„Mi moramo konačno dobiti ažurirane i precizne informacije o stanju o dinamici i trendovima javnog zdravlja da bismo, dugoročno, planirali strateške ciljeve. Sve što Rusija radi i svi mehanizmi kojima podržava sve zemlje članice SZO su neprocjenjivi”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je, u tom smislu, naglasila da vjeruje da je digitalizacija zdravstvenog kartona jedan od prvih koraka.

Kako je navel, Crna Gora više nema luksuz da godinama čeka na tromo prikupljanje podataka o, na primjer, pacijentima koji boluju od dijabetesa.

„Uvjerili smo se i u Rusiji da je moguće danas dobiti provjerene i pouzdane informacije maltene kroz jedan klik. Tome Crna Gora teži”, poručila je Borovinić Bojović.

Navodi se daa su ministri razmijenili mišljenje i iskustva u vezi sa dosadašnjim tokom borbe protiv pandemije koronavirusa, svjesni rizika novih sojeva koji se i dalje istražuju, a Borovinić Bojović je zahvalila na dosadašnjoj saradnji i u toj oblasti.

Sastanku u Moskvi je, pored Borovinić Bojović, prisustvovao i ambasador Milorad Šćepanović, generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje Aleksandar Sekulić, direkor Instituta za javno zdravlje Igor Galić i Ivan Šikmanović iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije