fbpx
NaslovnicaCrna GoraRenci: Zatvaranje vrata Evrope za Balkan bila bi greška

Renci: Zatvaranje vrata Evrope za Balkan bila bi greška

Podgorica, (MINA) – Zatvaranje vrata Evrope za Balkan bila bi greška, kazao je za Dan bivši italijanski premijer Mateo Renci.

On je na marginama konferencije Energetska transformacija i izazovi, koju je u Atini organizovao Ekonomist uz podršku Helenik petroleuma, istakao da Italija i Crna Gora imaju odlične odnose.

“Mislim da su odnosi Italije i Crne Gore odlični posljednjih godina, pa i decenija. Tu mislim na kulturne odnose i međuljudske odnose, kao i na odnose koji imaju utemeljenje u istoriji“, kazao je Renci.

On je ocijenio da je vrijeme da se sada to iskoristi na pravi način.

„Moj stav je da nije važno samo pitanje italijansko-crnogorskih odnosa, nego otvaranje evropske perspektive za integraciju cijelog regiona Balkana”, rekao je Renci.

Prema njegovim riječima, u tom smislu je posebno važna odgovarajuća strategija, koja treba da uključuje borbu protiv svih nezakonitosti i korupcije.

U isto vrijeme, smatra Renci, evropske države treba da uvide važnost prihvatanja balkanskih zemalja.

„Ako Evropa zatvori vrata Balkanu, to će biti greška, i tradicionalna je greška otvarati krize na balkanskom prostoru. Vjerujem da se stoga otvara nova stranica odnosa između Crne Gore i Evropske unije”, kazao je Renci.

Najčitanije