fbpx
NaslovnicaCrna GoraRataš: Pandemija pokazala koliko je važno držati granice otvorenima

Rataš: Pandemija pokazala koliko je važno držati granice otvorenima

Podgorica, (MINA) – Pandemija koronavirusa pokazala je svjetskim liderima koliko je bitno držati granice otvorenima, rekao je predsjednik parlamenta Estonije Juri Rataš.

On je kazao da su početkom pandemije unutar Evropske unije (EU) zabilježeni ne baš dobri slučajevi zatvaranja granica.

“Pandemija nas je naučila koliko je bitno držati granice otvorenima”, rekao je Rataš u intervjuu agenciji MINA.

On je naveo da je pandemija koronavirusa pokazala i značaj rada na internacionalnom nivou, u pogledu obezbjeđivanja maski i vakcina.

Kako je dodao, Estonija cijeni inicijativu EU, Evropske komisije i Brisela da se pronađu različite vakcine.

“Te debate su bile veoma teške u prošloj godini. Svi smo shvatili da je vakcina najbolji način da se borimo protiv koronavirusa, ali mislim da je bitan i stav da život mora da ide dalje”, kazao je Rataš.

Slučaj Estonije, kako je naveo, ukazao je na značaj otvaranja škola i ostalih obrazovnih institucija.

“Mislim da je veoma bitno da škole budu otvorene, ali nemoguće je reći da one moraju biti uvijek otvorene, jer drugo pitanje je šta se dešava u bolnicama, da li tamo imamo dovoljno kapaciteta”, rekao je Ratas.

On je podsjetio da su Crna Gora i Estonija saveznici u NATO savezu, dodajući da mu je drago što postoje konkretni primjeri saradnje.

“Zahvalni smo na saradnji i onome što Crna Gora radi pod zastavom NATO-a u Letoniji. Drago nam je da imamo mogućnost da sarađujemo u Talinu, kao i u NATO centru za sajber bezbjednost”, kazao je Rataš.

On je rekao da je za Estoniju bilo veoma važno uspostavljanje diplomatskih odnosa 13. juna 2006. godine i dodao da je to pokazao i nedavnom zvaničnom posjetom Crnoj Gori.

Posjeta je, kako je naveo, bila pokazatelj želje da se ojačaju veze između dvije države.

Rataš je istakao da je Estonija snažan podržavalac politike proširenja EU, ali i Crne Gore u njenim nastojanjima da bude član Unije.

“Znam da su u toku pregovori za sva 33 poglavlja, i u tom pogledu uvijek možete da računate na našu podršku”, poručio je Rataš.

Na pitanje na koji način, vođen iskustvom za vrijeme njegovog presjedavanja estonskom vladom, je moguće postići dogovor između ideološki različitih političkih stranaka, on je odgovorio da su ljudi ti koji su izabrali saziv parlamenta.

“Njihovo je pravo da odluče koje osobe i političke partije će biti u Skupštini. Mislim da je to jedna veoma konkretna demokratska vrijednost koju imate – otvoreni i slobodni izbori”, rekao je Rataš.

Kako je kazao, u Estoniji su, dok je on bio premijer, koaliciju na vlasti sačinjavale dvije konzervativne partije i njegova liberalna partija.

“Meni je bio najbitniji evropski i NATO kurs države, jer je naša stranka proevropski i pro-NATO orjentisana. Bilo je dosta poltičke inicijative, koje su bitne za naše građane, vladavinu i politiku”, rekao je Ratas.

On je kazao da je, kada je riječ o međupartijskim pregovorima, najbitnije imati na umu vrijednosti poput demokratije, vladavine prava i slobode medija.

“Bitno je ustanoviti šta su vrijednosti, koalicioni ugovor, kao i zašto je to bitno za građane i preduzetnike. Bitno je koji su glavni koraci i prioriteti u pogledu spoljne politike, odbrane i bezbjednosti”, rekao je Rataš.

Kada je riječ o crvenoj liniji, odnosno retorici koju ne treba tolerisati kod koalicionih partnera, on je kazao da su za njegovu partiju to predstavljale teme nezavisnosti, demokratije i ljudskih prava.

“Kada je riječ o koalicijama, uvijek treba iznalaziti kompromise i konsenzus. Slična je situacija u EU, koju čini 27 zemalja sa različitim razumijevanjima i bekgraundom”, naveo je Rataš.

Upitan da napravi paralelu između smjene ministara u njegovoj vladi i one o kojoj se trenutno raspravlja u Crnoj Gori, on je kazao da je uvijek pitanje zašto do tih smjena dolazi.

“Ti razlozi uvijek mogu biti veoma različiti. U današnjem svijetu je veoma normalno da se kabineti i ministri mijenjaju, ali pitanje je razloga”, rekao je Rataš.

Na pitanje da li bi članstvo u EU spriječilo pokušaje miješanja Rusije u pitanja Crne Gore, on je odgovorio da ne postoji samo jedno rješenje.

“Za Estoniju je bilo važno da izgradi svoje društvo i različite reforme, kao i da investira u razvoj odbrane i bezbijednosti i gradi internacionalne mostove sa saveznicima”, poručio je Rataš.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije