fbpx
NaslovnicaCrna GoraRasvijetlili tri ubistva i spriječili najmanje četiri

Rasvijetlili tri ubistva i spriječili najmanje četiri

Podgorica, (MINA) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) rasvijetlilo je tri ubistva i spriječilo najmanje četiri, kazao je specijalni tužilac Saša Čađenović, navodeći da je podignuta optužnica protiv više osoba zbog stvaranja kriminalne organizacije.

Čađenović je, na konferenciji za novinare, rekao da je SDT, u četiri predmeta, otkrilo jedno teško ubistvo, dva ubistva, jednu otmica, i spriječilo najmanje četiri ubistva.

Kako je naveo, postoji osnovana sumnja da je K.M. tokom prve polovine ove godine formirao kriminalnu organizaciju u Tivtu, radi izvršenja ubistava.

„SDT je sada procesuiralo i podiglo optužnicu protiv više osoba zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije“, kazao je Čađenović.

Prema njegovim riječima, naredba o sprovođenju te istrage donijeta je 1. novembra.

„Mislim da je, prema do sada prikupljenim podacima, ta kriminalna organizacija u potpunosti onesposobljena“, rekao je Čađenović.

Procesuirano je, kako je naveo, i pet osoba zbog teških ubistava na teritoriji Danilovgrada.

„Do granice osnovane sumnje te osobe su procesuirane zbog krivičnog djela teško ubistvo na štetu H.D i S.A.“, kazao je Čađenović.

Prema njegovim riječima, pokrenut je postupak i protiv 12 osoba zbog sumnje da su osnovale kriminalnu organizaciju na teritoriji Crne Gore, a prikupljeni dokazi ukazuju da su počinile otmicu i ubistvo.

„Otmica u oktobru prošle godine na teritoriji Danilovgrada, dok je ubistvo M.R. izvršeno oko dva mjeseca nakon toga“, precizirao je Čađenović.

On je pojasnio da postoje dvije kriminalne organizacije, jedna koju je organizovao D.B. koja je djelovala na teritoriji Srbije i koja je počinila otmicu i ubistvo na teritoriji Crne Gore.

„Druga kriminalna organizacija su S.K. i D.I., to je tih 12 osoba koja su procesuirana zbog ubistava M.R. i N.S.“ kazao je Čađenović.

Prema njegovim riječima, radi se o dvije različite organizacije koje sarađuju, ali nema dokaza da se radi o jednoj kriminalnoj organizaciji.

Čađenović je rekao da je danas donijeta naredba protiv šest osoba – F.L. S.B., I.I., M.I., M.N. i M.M. zbog stvaranja kriminalne organizacije koja djeluje na Cetinju.

Oni su, kako je kazao, osumnjičeni da su ubili G.A. na Cetinju, a pomogli su im M.M. i S.B.

Čađenović je rekao da je M.N, kako se sumnja, ubio M.P. eksplozivnom napravom, što se karakteriše kao teško ubistvo.

„Sve ovo govori da je ova kriminalna organizacija izuzetno opasna i da djeluje beskrupulozno“, kazao je Čađenović.

Postoji, kako je naveo, osnovana sumnja da je ta organizacija planirala da ubije još jednu osobu sa Cetinja i da uz pomoć eksplozivnih naprava likvidira pripadnike specijalnog policijskog odjeljenja, tadašnjeg sektora za borbu protiv kriminala i korupcije.

Čađenović je kazao da su za krivična djela organizovanog kriminala podignute 73 optužnice protiv 532 fizička i 31 pravnog lica.

„Samo u četiri navedena predmeta otkriveno je jedno teško ubistvo, dva ubistva, jedna otmica i spriječena najmanje četiri ubistva“, rekao je Čađenović.

Stručna saradnica za finansije u SDT-u, Jovanka Krunić, kazala je da ovi rezultati predstavljaju samo dio rezultata borbe SDT-a protiv organizovanog kriminalom.

Ona je navela da je radom SDT-a oduzeta imovina od izvršilaca krivičnih djela, vrijedna više desetina miliona EUR.

Krunić je rekla da je SDT u proteklih godinu funkcionisalo pod značajnim pritiskom.

„U periodu od novembra prošle, putem četiri najgledanija portala, svih TV kuća i svih štampanih medija, objavljeno je ukupno 3,3 hiljade negativnih objava o glavnom specijalnom tužiocu (GST) i preko 8,4 hiljade objava o SDT-u“, rekla je Krunić.

Ona je podsjetila da su od jula prošle godine prisutni pritisci predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti i pojedinih partija da se Katnić smijeni.

„To se konstantno sprovodilo od novembra prošle godine, do februara ove“, dodala je Krunić.

Ona je kazala da su se konstantno prenosile izjave zvaničnika, vezane za Katnićev odlazak sa funkcije.

Krunić je kazala da je utvrđeno da postoji osnovana sumnja da je planirano ubistvo policijskih službenika, Čađenovića i Katnića, a koje je planirala jedna organizovana kriminalna grupa.

„Uporedo sa pritiscima i određeni članovi kriminalnih struktura, planirali su ubistva, teška ubistva policijskih službenika, Katnića, Čađenovića“, dodala je Krunić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije