fbpx
NaslovnicaCrna GoraRajzing Rajnke: Nova Vlada da ostane na evroatlantskom putu

Rajzing Rajnke: Nova Vlada da ostane na evroatlantskom putu

Podgorica, (MINA) – Nova Vlada treba da ostane na evroatlantskom putu i nastavi sa reformama u oblasti vladavine prava, poručila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džudi Rajzing Rajnke na To Be Secure (2BS) Forumu.

“Ohrabrujem novu Vladu da ostane na evroatlantskom putu, to uključuje odgovornost NATO članstvo. Biti NATO član to znači da ispunjavate obaveze od budžetiranja do vojnih vježbi”, rekla je Rajzing Rajnke.

Prema njenim riječima, da bi ispunila te obaveza zemlja mora pokazati odlučnost za vladavinu prava.

“Nedostatak napretka u toj oblasti je bitan i za EU integracije. Reforma pravosuđa takođe se mora obezbijediti kao i sloboda govora i medija”, navela je Rajzing Rajnke.

Te reforme, kako je kazala, moraju pokazati da postoji politička volja.

Rajzing Rajnke je kazala da je odličan strat to što je nova Vlada saopštila da će imati nultu toleranciju za korupciju.

Ona je navela da je Crna Gora od obnove nezavisnosti postala jedan od ključnih faktora regionalne stabilnosti.

“Doprinos Crne Gore u sajber bezbjednosti dokaz je da ne postoje mali i veliki partneri u NATO-u već da svi daju podjednak doprinos tom savezu”, rekla je Rajzing Rajnke.

Predsjednik Atlanskog saveza Crne Gore Savo Kenter poručio je da Crna Gora i Balkan moraju ostati u interesnoj zoni Zapada i da se ne smije dozvoliti Kini i Rusiji da preuzmu uticaj nad Balkanom.

On je, otvarajući 2BS Forum, naglasio da o tome nema i ne može biti kompromisa.

„Crna Gora je uvijek bila na strani njenih partnera i saveznika i nećemo dozvoliti da se podriva naša demokratija,nećemo dozvoliti miješanje u unutrašnje stvari zemlje i prepravljanje naše istorije“, rekao je on.

Kentara je istakao da su godine koje slijede ključne za region.

„Kada to kažem ne mislim samo na Crnu Goru, već i Srbiju , kao jednu od najznačajnijih zemalja u regionu, a koju ”trebamo kao snažnog saveznika u NATO-u”, kazao je Kentera.

Iako, kako je rekao, to izgleda da je to nemoguće ili teško postići u bliskoj budućnosti, Srbija treba da zna, da kada se odluče na to, mogu da računaju punu podršku Crne Gore.

Kentera je, govoreći o zdravstvenoj krizi, rekao da je ona produbila ili podstakla krizna drustvena-politička dešavanja u mnogim zemljama i da je dala zamah rastu deinformacija i teorija zavjere, „koje su se raširile do te mjere da se mora razmišljati kako se uspješno od njih odbraniti“.

Kada su u pitanju parlamentarni izbori u Crnoj Gori, Kentera je kazao da su na njima građani glasali za promjene i da žele da to budu promjene na bolje.

„Niko u tadašnjoj opoziciji nije očekivao tako mirnu tranziciju vlasti, kakva se upravo dogodila u našoj državi. Crna Gora je pokazala puni demokratski kapacitet, ilustrujući ostatku svijeta i svima onima koji su mislili da ovdje vlada diktatura, da to nije slučaj“, naveo je Kentera.

On je poručio da je ključni izazov za novu vlast da ostane snažno o posvećena Nato Alijansi , da njeguje to partnerstvo, ali i da ojača put ka Evropskoj uniji.

„Oni moraju biti jači od nacionalizma koji je u usponu, ne smiju podsticati podjele i ne smiju pasti pod uticaj dimačćij i stranih aktera, moraju da gledaju dalje od dnevno-političkih pobjeda i zadovoljstva, da gledaju dalje u budućnost, prema zapadnom svijetu i da pozicioniraju Crnu Goru na način koji će osigurati njen razvoj, jačanje i boljitak“, kazao je Kentera.

On je dodao da je To Be Secure forum doprinio da Crna Gora postane punopravna članica Nato-a 2017. godine, kao i da je uticao na jačanje bezbjedonosnog sektora.

„Evropka unija ostaje jedan od naših najvažnijih ciljeva i nastavićemo gorljivo da istrajemo na tom putu“, zaključio je Kentera.

Najčitanije