fbpx
NaslovnicaCrna GoraRajnke: SAD ponosne što su partner i NATO saveznik Crne Gore

Rajnke: SAD ponosne što su partner i NATO saveznik Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Sjedinjene Američke Države (SAD) ponosne su što su prijatelj, partner i NATO saveznik Crne Gore, kazala je ambasadorka te države, Džudi Rajzing Rajnke.

Ona je, na prijemu povodom proslave Dana nezavisnosti SAD, rekla da joj je velika čast da, sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem i ostalim zvaničnicima proslavi 245. godišnjicu nezavisnosti SAD i zajednički obilježi 15 godina uspješnih američko-crnogorskih diplomatskih odnosa.

Rajnke je rekla da je američki Dan nezavisnosti u gradovima širom Amerike posebno omiljeni praznik tokom kojeg se porodice i prijatelji okupljaju uz roštilj i slave na svečanim paradama i uz vatromet, ali da prošle godine te proslave nijesu mogle biti održane zbog ograničenja prouzrokovanih COVID-19 pandemijom.

“Sada, kako zdravstvena situacija nastavlja da se poboljšava u SAD, ovogodišnje proslave biće zasigurno posebno radosne, označavajući nesumnjivo povratak osjećaja normalnosti i zajedničke zahvalnosti onima koji su bili na prvim linijama borbe protiv pandemije”, navela je Rajnke.

Ona je kazala da su, baš kao i u Crnoj Gori, mnogi Amerikanci pretrpjeli i iskusili gubitke koji se ne mogu zaboraviti.

“Na ovaj Dan nezavisnosti, dok slavimo one koji su se borili i umirali za našu slobodu, takođe moramo duboko odati zahvalnost i onima koji su se borili za naše zdravlje tokom proteklih 16 mjeseci i omogućili nam da bezbjedno uživamo u ovom prazniku”, navela je Rajnke.

Ona je kazala da je cjelokupan kolektiv Američke ambasade imao sreću da bude susjed Crne Gore tokom pandemije.

“U ime cijelog kolektiva Ambasade SAD, upućujem iskrenu zahvalnost svim zdravstvenim radnicima u Crnoj Gori, kao i onima koji su se dobrovoljno javili da pomognu drugima u nevolji. SAD su ponosne što su prijatelj, partner i NATO saveznik Crne Gore, a to nikada nije bilo istinitije nego tokom ovog perioda teških nedaća”, kazala je Rajnke.

Ona je, osvrćući se na prethodnih 15 godina, kazala da je ponosna zbog mnogo načina na koje su dvije države sarađivale, u skladu sa zajedničkom svrhom i vrijednostima.

“Čak i prije nego što je Crna Gora obnovila nezavisnost 2006. godine, SAD su bile prisutne na ovim prostorima kroz naše USAID programe osmišljene da stimulišu ekonomiju, promovišu transparentnost vladavine i pomognu Crnoj Gori u ispunjavanju uslova za članstvo u Evropskoj uniji (EU)”, navela je Rajnke.

Prema njenim riječima, ti rani programi bili su važni za izgradnju institucija Crne Gore.

SAD su, kako je navela, ponosne što podržavaju napore Crne Gore u jačanju vladavine prava i promociji slobode medija i profesionalnog novinarstva, na njenom putu ka članstvu u EU.

“Ostajemo posvećeni pomoći u cilju razvoja preduzetništva i transparentnog poslovanja i digitalne ekonomije kao puta ka većem prosperitetu crnogorskog naroda”, kazala je Rajnke.

Ona je navela da su SAD i Crna Gora tokom proteklih 15 godina, produbile međuljudske veze, u prvom redu kroz brojne obrazovne, profesionalne i kulturne programe razmjene.

Prema njenim riječima, veliki iskorak za ovih 15 godina bilateralnih odnosa napravljen je 2017. godine kada je Crna Gora ušla u NATO i postala 29. članica tog važnog saveza.

“Kao novi saveznici, SAD su podržale napore Crne Gore da modernizuje vojsku, razvije strateške sposobnosti i poboljša borbenu spremnost svojih trupa, čak i u vidu vojnih snaga koje je ova zemlja pridruživala savezničkim operacijama u inostranstvu – i nastavljamo dalje u istom duhu!”, poručila je Rajnke.

Ona je kazaka da američka vlada ostaje posvećena pružanju podrške Crnoj Gori u jačanju kopnenih, pomorskih i vazdušnih odbrambenih kapaciteta zemlje.

“Kao i u planiranju budućih zajedničkih vježbi i misija, u znak podrške našoj uzajamnoj bezbjednosti, potpomognuti dugogodišnjim Programom državnog partnerstva sa Mejnom”, dodala je Rajnke.

Ona je rekla da je pandemija COVID-19 bila još jedna prekretnica koja je oblikovala bilateralne odnose.

Rajnke je navela da su SAD, mnogo prije pandemije pomogle Crnoj Gori da se pripremi za teška vremena kroz programe humanitarne podrške Evropske komande američke vojske koji su doprinijeli renoviranju i osavremenjavanju medicinskih ustanova u državi.

Takvi napori su se, kako je rekla, pokazali od vitalnog značaja kako su slučajevi infekcije COVID-om počeli strmoglavo da rastu.

“Naša podrška se nastavila protekle godine, tokom koje smo bolnicama širom zemlje pružili hitno potrebne respiratore, monitore i drugu opremu, a pomagali smo i programe na nivou zajednice u cilju obezbjeđivanja hrane onima koji su bili najpogođeniji zbog uticaja pandemije na ekonomiju – i nastavljamo dalje u istom duhu!”, poručila je Rajnke.

Ona je kazala da su ponosni što slave istrajnost američke demokratije, ali da je protekli period predstavljao teško vrijeme za demokratiju.

Obje zemlje su se, kako je navela, suočile sa izazovima podjela prouzrokovanim izborima, koje su obilježile širenje dezinformacija i maligni strani uticaji.

“Bili smo svjedoci kako neriješena pitanja rasnih ili etničkih nepravdi mogu podijeliti zemlju i stvoriti atmosferu „nas“ nasuprot „njih“, ukaljanu strijepnjom i bijesom”, rekla je Rajnke.

Ti događaji, kako je kazala, služe kao poziv na buđenje svima koji vjeruju u demokratiju širom svijeta.

“Vjerujem takođe da moramo biti svjesni da nam je, kao građanima demokratskih društava, zajednička građanska dužnost da podržavamo i branimo principe na kojima se temelji demokratija i da nalazimo načine da premostimo pitanja koja nas dijele”, rekla je Rajnke.

Ona je potvrdila posvećenost SAD promociji demokratije i ljudskih prava u inostranstvu.

Rajnke je kazala da će SAD nastaviti da sarađuju sa svima koji su istinski posvećeni ubrzanju reformi neophodnih da bi Crna Gora mogla da zauzme mjesto koje joj pripada među zapadnim demokratijama, kao članica EU.

“Crna Gora, koju odlikuje tolerantno, multietničko i građansko društvo, čvrsto utemeljena u evroatlantskoj zajednici, znači svjetliju i sigurniju budućnost za sve građane Crne Gore, a SAD ostaju posvećene pružanju podrške na tom putu”, rekla je Rajnke.

Ona je predstavila i zamjenika šefa misije Krisa Karbera, koji je stigao u Crnu Goru prošle godine tokom COVID-a, kao i novog atašea za odbranu Alena Griskevica, koji je u Crnu Goru došao prošlog mjeseca.

“Obojica predstavljaju značajan dodatak našem timu Ambasade”, kazala je Rajnke.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije