fbpx
NaslovnicaCrna GoraRadulović: Sačekati zaključke i odluke eksperata o Tari

Radulović: Sačekati zaključke i odluke eksperata o Tari

Podgorica, (MINA) – Korito Tare nije izmješteno i rijeka, izgradnjom autoputa Bar-Boljare, nije potpuno ugrožena, ponovio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i dodao da treba sačekati odluke i zaključke eksperata na osnovu izvještaja koji je sačinio UNESCO.

On je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade, na pitanje zašto se nije oglasio povodom izvještaja UNESCO-a o Tari, za koji iz nevladinom sektoru poručuju da je negativan, rekao da ne voli da plasira stvari koje nijesu utvrđene na naučnim činjenicama.

Radulović je kazao da će u Bakuu 10. jula grupe eksperata donijeti zaključke i odluke na osnovu izvještaja i da treba sačekati da se vidi kakve će one biti, pa na osnovu toga razgovarati.

„U novembru prošle godine sam tvrdio i danas tvrdim da korito Tare nije izmješteno, da rijeka nije potpuno ugrožena, da nas neće skinuti sa liste Čovjek i biosfera (MAB) i da ne praktikujemo politiku nekažnjavanja“, rekao je Radulović.

Kako je dodao, niko nikada nije rekao da gradnja autoputa nije imala uticaj na Taru.

„Tvrdili smo da je taj uticaj lokalan i da je velika većina privremena, a da dio uticaja koji ostaju nemaju apsolutno nikakvog efekta na zaštićeni dio Tare“, istakao je Radulović.

On je rekao da će nakon 10. jula organizovati pres konferenciju na kojoj će predstaviti dokumenta i odluke i zaključke koji će biti usvojeni u Bakuu.

Radulović je saopštio da je Ministarstvo održivog razvoja i turzima u utorak zvanično predalo aplikaciju za upis ulcinjske Solane na listu Ramsar međunarodnih močvarnih područja.

„Nadam se, s obzirom da smo ispunili šest od devet uslova, da će ta aplikacija biti uspješna. Time ćemo napraviti značajan korak prema finalnom opredjeljenju o tome kako treba da tretiramo Solanu“, kazao je Radulović.

On je podsjetio da je 1934. godine Zogajsko blato isušeno i napravljeni bazeni za slanu vodu, gdje je branjem soli nastala vještačka ekosistemska strukura, koja je danas važna ne samo za Crnu Goru i region, veći i cijelu Evropu.

„Ovim smo stavili tačku na administrativni dio i prelazimo na operativni“, rekao je Radulović.
On je saopštio da će Vlada i ove godine podržati festival See Dance koji je, prema njegovim riječima, postao ozbiljan internaionalni brend po kome je Crna Gora postala prepoznatljiva.

Na pitanje na koji način će pomoži održavanje festivala, ministar je rekao da je isti princip kao i prezhodnih godina, odnosno da će dio pomoći Opština Budva i Turistička organizacija Budva, dio Ministarstvo, Nacionalna turističke organizaicja i policija.

Radulović je rekao da će termin i mjesto održavanja festivala biti saopšteni na pres konferenciji povodom upriličenja manifrestacije.

Najčitanije