fbpx
NaslovnicaCrna GoraRadna grupa za zakon o porijeklu imovine nastaviće sa radom

Radna grupa za zakon o porijeklu imovine nastaviće sa radom

Podgorica, (MINA) – Predlogom izmjena Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću značajno se unapređuju alati tužilaštva i sudstva u pogledu trajnog oduzimanja nelegalne imovine, ocijenio je ministar pravde Marko Kovač, navodeći da to zakonsko rješenje može biti dodatno unaprijeđeno.

Kovač je na sjednici Skupštine kazao da je postignut neformalni, načelni dogovor da radna grupa, formirana u okviru Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, nastavi rad kako bi u narednom periodu bile razjašnjene sve dileme.

Kovač je rekao da ga raduje današnja rasprava u Skupštini i postojanje političke volje u pravcu usvajanja zakona.

“Vlada i Ministarstvo pravde su podnošenjem Predloga zakona iskazali spremnost za unapređenje instrumenata i pravnih alata u pravcu oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću”, naveo je Kovač.

On smatra da u tom pravcu treba nastaviti kako bi to zakonsko rješenje dobilo konačni format.

Kovač je, govoreći o nazivu zakona, kazao da to nije bitno i da je suština kakav se efekat njime postiže.

“Postojećim Predlogom zakona značajno se unapređuju alati, kako tužilaštva, tako kasnije i suda u pogledu trajnog oduzimanja imovinske koristi”, rekao je Kovač.

Kovac, Abazovic, Predlog izmjena zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnoscu
foto: Skupstina

On je ocijenio da važeći Zakon nije dobar.

“I pored nedostatka kapaciteta, nedovoljne primjene od strane institucija, nijesmo imali kvalitetna zakonska rješenja koja su omogućavala brže i efektivnije oduzimanje imovinske koristi”, naveo je Kovač.

On je rekao da zakonsko rješenje koje su predložili neće riješiti sve probleme.

“Naravno da unapređenje ovog zakonskog teksta ne sprečava da se radi na izmjenama postojećih zakona. To su, prije svega, zakoni iz domena finansija, poreske politike”, kazao je Kovač.

On je poručio da se sveobuhvatnom i koordinisanom akcijom, kako Vlade, tako i parlamenta, može doći do jačanja borbe protiv kriminala i korupcije.

“Što se tiče kritika na rješenja predložena od Vlade, podijelio bih ih na one koje su pravnog karaktera i one čistog političkog, ili politikantskog karaktera”, dodao je Kovač.

On je naglasio da se predloženo zakonsko rješenje svakako može dodatno unaprijediti.

“Ministarstvo pravde i Vlada morali su se kretati u okviru Ustava, zakona i potvrđenih međunarodnih konvencija koje je Crna Gora ratifikovala, prije svega u okvirima ljudskih prava i sloboda”, kazao je Kovač.

Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica rekao je da je na radnoj grupi formulisano u radnoj verziji 12 amandmana, oko kojih su se saglasili poslanici članovi radne grupe i predstvanici Ministarstva pravde.

“Donijeli smo odluku da ih ipak ne procesuiramo radi jednog veoma važnog političkog momenta, a to je da se postigne dogovor o zajedničkom dodatnom radu kako bismo imali sveobuhvatan pristup”, rekao je Koprivica.

On je dodao da je to 12 značajnih sadržinskih intervencija, koje čine efikasnijim i djelotvornijim zakon.

Koprivica je kazao da javnost želi pravdu.

“Ne želimo da se desi pobjeda bilo čijeg koncepta, bilo poslanika ili Vlade, da štetu pretrpi Vlada zbog nečega ili poslanici zbog nečega”, naveo je Koprivica.

Prema njegovim riječima, važno je da svi budu na dobitku “jer pobjedu treba da odnese društvo i narod koji želi pravdu”.

“Potreban je zakon koji udara na sve djelove i sve generacije mafije, i koji objedinjuje sve borce protiv korupcije, organizovanog kriminala, pranja novca”, istakao je Koprivica.

On je kazao da vjeruje u iskrene namjere predlagača da se uhvate u koštac sa tim fenomenima, kao i u namjere zainteresovanih subjekata da dođe do odlučne i beskompromisne borbe protiv organizovanog kriminala i korpcije.

“Svima nam je u interesu, i Vladi i Skupštini, da se niko ne provuče, da se nijedan segment nelegalno stečene imovine ne izuzme od pravno-državnog udara”, naglasio je Koprivica.

On smatra da postojeći Zakon nije dobar i da nije dao rezultate.

“Zato mislim da je Predlog izmjena i dopuna Zakona iskorak, jer omogućava oduzimanje nelegano stečene imovine prije i nezavisno od ishoda krivičnog postupka”, naveo je Koprivica.

Kako je kazao, ako je cilj vraćanje otetog, opljačkanog, nelegalnog, ispravljanje nepravdi i uništenje kriminalnog tržišta, taj cilj ne može se postići jednim zakonom i mehanizmom.

Potrebno je, kako je rekao, više zakona, mehanizama i postupaka “jer se borimo protiv kompleksnog fenomena”.

“Zakon o oduzmanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću potrebno je nadograditi. Napravljen je iskorak, i od strane predlagača i radne grupe, ali je potreban dodatni”, kazao je Koprivica.

On je rekao da su potrebni i prateći zakoni, zakon o sudovima, o državnoj imovini, o parničnom postupku.

“Potrebne su institucije, rekao bih Specijalni sud, svi smo skoro saglasni sa tom idejom. Specijalni sud treba da bude efikasan što se tiče nadležnosti, ali i da bude supstrat čestitih sudija spremnih da se uhvate u koštac sa nasloženijim predmetima”, dodao je Koprivica.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Predrag Bulatović kazao je da smatra da nema potrebe za velikom raspravom o zakonu, budući da je postignut dogovor da se danas ne glasa.

On je rekao da je postignut određeni napredak kada je u pitanju predloženo zakonsko rješenje.

“Mislim da bi bilo pogrešno da se sada polarizujemo i ne uhvatimo šansu da uradimo sve što možemo da uradimo”, naveo je Bulatović.

On je rekao da zakon koji je obrazlagao premijer Dritan Abazović nije zakon o porijeklu imovine.

“Treba da se targetira imovina i da se oduzme onima koji su opljačkali Crnu Goru, privatizovali i pokrali Kombinat Aluminijuma, Željezaru, da ne nabrajam preduzeća. To ovaj zakon nije”, kazao je Bulatović.

On je rekao da DF želi zakon o porijeklu imovine i da insistiraju da se on donese.

Bulatović je naveo “da nije očišćeno Tužilaštvo i da daju u ruke nekom XY tužiocu da samo donošenjem odluke o pokretanju istrage otvori process oduzimanja imovine”.

On je kazao da je materija složena i da bilo koji zakon nije preduslov da tužilašto radi svoj posao.

“Pitanje je zašto tužilaštvo nije pokrenulo nijedan krivično-pravni postupak protiv Mila Đukanovića, Marka Markovića, Da smo imali na desetine tih procesa, rasprava bi u parlamentu i radnoj grupi bila drugačija”, naveo je Bulatović.

Problem je, kako je ocijenio, to što je sudstvo nereformisano.

Bulatović je dodao da Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu treba da završi posao u vezi sa zakonom.

“Mislim da ne treba danas da se izjašnjavamo o zakonu, bilo bi pogrešno”, naveo je Bulatović.

Poslanik Građanskog pokreta (GP) URA Miloš Konatar kazao je da je neophodna politička volja da bi se oduzimala imovina stečena kriminalom.

Politička volja kada su u pitanju GP URA i aktuelna Vlada, kako je istakao, nesumjivo postoje.

“Mislim i uvjeren sam da politička volja postoji i među poslanicima i onima koji su učestvovali u radu radne grupe, s ciljem da se ovaj zakonski tekst unaprijedi”, dodao je Konatar.

On je kazao da već imaju rezultate unapređenja zakonskog rješenja koje je predložila Vlada.

“Nema efikasne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije ukoliko ne damo alat i instrumente tužilaštvu da efikasno oduzima imovinu stečenu kriminalom”, naglasio je Konatar.

On je rekao da je razumljivo zašto se toliko buke u javnosti diže i otkud toliko interesovanja za ovo zakonsko rješenje.

“Zato što, sa jedne strane, imamo stotine miliona EUR, da ne kažem milijarde, stečene kroz kriminalne aktivnosti i pljačkaški proces privatizacije, a sa druge strane sve građane koji žele pravdu i da se ono što je oteto vrati državi”, istakao je Konatar.

On je kazao da se kriminalu najbolje pomaže ako se ne uradi ništa i ako se sve ostavi kako je sada.

“Sada kada imamo predlog Vlade da unaprijedimo zakonska rješenja, neko kaže ne, bolje da ostane tako kao što je sada”, naveo je Konatar.

On je ocijenio da postojeća zakonska rješenja nijesu dovoljno dobra, da su dala loš rezultat kada je u pitanju oduzimanje imovine stečene kriminalom.

Konatar smatra da je Predlog izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću veliko poboljšanje u odnosu na važeći zakon.

Kako je rekao, onaj ko kaže da se žele zaštititi tajkuni iz devedesetih i tranzicioni biznismeni, mora da zna da su poslaničke klupe Demokratske partije socijalista prazne.

“Da se ovim predlogom zakona štiti neko iz devedesetih ili tranzicioni biznismeni koji su njima bliski, oni bi dali podršku ovom zakonu da bude usvojen. Ne, njih je od ovog predloga zakona strah”, kazao je Konatar.

Poslanica Socijeldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković kazala je da ta stranka pozdravlja napore Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu da se nađe najbolje zakonsko rješenje.

“To podrazumijeva da imamo zakonsko rješenje koje neće biti mrtvo slovo na papiru, već koje će imati adekvatnu primjenu u praksu. Ovakav zakon mora da bude u pravnom sistemu Crne Gore”, rekla je Vuksanović Stanković.

Kako je navela, pod lupu zakona treba da se stavi imovina svih od uvođenja višestranačja, ako treba i prije, i to bez izuzetka.

Vuksanović Stanković kazala je da zakon mora biti rezultat ili odraz konsenzusa između stručnog znanja i koordinacije sa nevladinim sektorom i evropskim partnerima – Evropskom komisijom.

“Zakon, prema našem mišljenju, treba vratiti u formu nacrta, ukoliko ne postoji mogućnost da se amandmanski djeluje”, naglasila je Vuksanović Stanković.

Ona je rekla da je na predloženi zakon vrlo teško amandmanski djelovati.

Osnovni pojmovi, kako je kazala Vuksanović Stanković, nijesu definisani kako treba.

Ona je ocijenila da je politički interes stavljen ispred pravno-stručnog znanja.

“U osnovi zakon nije postavljen kako treba, pa se postavlja pitanje da li se na njega može amandmanski reagovati”, poručila je Vuksanović-Stanković premijeru.

Poslanik Socijeldemokrata Boris Mugoša kazao je da cijeni rad kolega iz radne grupe, ali da 15 dana nije dovoljno da se popravi zakonsko rješenje.
On je naglasio da sistem treba učiniti efikasnijim.

“Imovina nikad nije ni oduzeta kroz pravosnažne presude, bez samo kroz sporazume o priznanju krivice”, dodao je Mugoša.

On je poručio da su svi na istom zadatku – da naprave kvalitetno rješenje.

“Od relevatnih institucija smo dobili mišljenje da ima nedostataka, da treba odraditi još konsultacija. Vidimo mišljenje civilnog sektora”, naveo je Mugoša.

On je kazao da je potrebno sistemsko rješenje koje neće zavisiti od toga ko je trenutno na vlasti.

“Pokušajmo da ovo ne prisvajamo da je uspjeh ove ili one partije, ovo je zakon protiv svakoga ko je nelegalno stekao imovinu i misli da može da ima ogromno bogatstvo koje ne može da opravda prihodima koje je prijavio”, naveo je Mugoša.

Poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak kazala je da postojeća zakonska rješenja nijesu “u toj mjeri loša”, ali da nije postojalo volje.

“Molim da ne idemo ishitreno, znamo da nam je ovo neophodno, ali čini mi se da nam ne treba mnogo vremena da dođemo do rješenja. Molim i da razmislimo o dijelu specijalnog oporezivanja”, navela je Bošnjak.

Poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić ocijenio je da se Zakon donijet 2015. godine pokazao neučinkovitim, neprimjenljivim i nedjelotvornim.

“Period tranzicije donio je mnogo toga što sigurno treba biti predmet zakona o porijeklu imovine i onoga čime se tužilaštvo treba pozabaviti”, kazao je Mustafić.

On je ocijenio da predloženo zakonsko rješenje ima dosta manjkavosti i da ga treba izmijeniti i unaprijediti.

Mustafić je kazao da je siguran da će svaki dobronamjerni građanin podržati preispitivanje porijekla imovine i oduzimanje one stečene kriminalnom djelatnošću, u periodu od 30 godina tranzicija.

“Isto sam siguran da nijedan dobronamjerni građanin neće podržati da se ponovi ni 1945, 1947, 1948. godina. Sjetimo se tih zakona i tih načina na koje je oduzimana imovina”, rekao je Mustafić.

On je kazao da je mnogo nedoumica, i da zakon treba da bude podrška tužilaštvu za njihove aktivnosti, a ne nikako smetnja.

“Treba se čuvati da zakon ne bude političko oruđe bilo koje vlasti. Nemojte da vam politička ambicija ili politički trenutak bude putokaz za pisanje zakona “, poručio je. Mustafić

Poslanica Socijalističke narodne partije Milosava Paunović saglasna je da nije postojalo volje da se primjenjuje važeći zakon.

To je, kako je navela, rezultiralo tim da za osam godina važenja zakona bude samo 14 postupaka oduzimanja imovine, od kojih su svi završeni tako što je potpisan sporazum o priznaju krivice.

“Ovaj zakon je neophodan, on je sistemski i jedan od ključnih u našem sistemu. Moramo razdvojiti struku od politike, a politiku od politikanstva”, poručila je Paunović.

Ona je rekla da se odnekud mora krenuti.

Paunović je kazala da nema aboliranja ako se izmjene i dopune Zakona usvoje.

Poslanik Liberalne partije Andrije Popović poručio je da bi zakon o porijeklu imovine trebalo da bude jedan od temelja vladavine prava i pravde u svakoj državi.

“Može se nazvati kotroverznim predlog izmjena i dopuna ovog zakona. Da danas odlučujemo, nemamo pojma o čemu bi odlučivali”, kazao je Popović.

U budućem radu, kako je rekao, mora biti transperentnosti i mora se organizovati nova javna rasprava.

“Nemojte da preko koljena lomimo i ugrožavamo. Ovaj nacrt sadašnji je ugrozio čitavi Ustav”, naveo je Popović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije