fbpx
NaslovnicaCrna GoraProšle godine 254 slučaja maloljetničke delikvencije

Prošle godine 254 slučaja maloljetničke delikvencije

Podgorica, (MINA) – Centar za socijalni rad Podgorica tokom prošle godine imao je u radu 254 slučaja koja su se ticala maloljetničke delinkvencije, a najviše maloljetnika završilo je pred socijalnim radnicima zbog krađe.

Dan piše da je zbog teške krađe procesuiran 31 maloljetnik, krađe 41, sitne krađe 12 i krađe u pokušaju tri maloljetnika.

Zbog ometanja javnog reda i mira procesuirana su 34 maloljetnika, nanošenja teških tjelesnih povreda četiri, lakih tjelesnih povreda 11, nasilničkog ponašanja 22, oduzimanja motornog vozila pet, a zbog nedozvoljenog držanja oružja jedan.

Tri djeteta su se našla u sukobu sa zakonom zbog napada na službeno lice, dva zbog omogućavanja uživanja opojnih droga, tri zbog razbojništva, pet zbog uništenja i oštećenja tuđe stvari, ugrožavanja saobraćaja 59, teškog djela protiv bezbjednosti saobraćaja i izazivanja opšte opasnosti po jedan, a zbog učestvovanja u tuči 16.

U izvještaju o realizovanim aktivnostima u sprovođenju lokalnog programa prevencije neprihvatljivog ponašanja djece i mladih u Glavnom gradu za prošlu navodi se da je u tom periodu zabilježeno 15 zahtjeva škola, roditelja, policije, savjetodavnog rada, a tiču se bježanja i drugih problematičnih ponašanja koja ne spadaju u krivična djela.

Psiholog Milica Pušonjić kazala je da djeca odmalena pokazuju određene znake da bi njihovo ponašanje moglo da preraste u nasilno ili socijalno neprihvatljivo, ali se oni vrlo često ne registruju kao upozoravajući, pa se preko njih olako prelazi.

Ona je navela da su djeca već u predškolskom uzrastu, tokom pohađanja vrtića, pod uticajem intenzivnog procesa socijalizacije, kao i kroz interakciju sa drugom djecom sa kojom su u kontaktu.

To je, kako je kazala Pušonjić, jedan od najznačajnijih perioda izgradnje osobina ličnosti djeteta, u kome dijete već i samo manifestuje sposobnost da shvati društvene norme, instrukcije o ponašanju, pravila o dozvoljenom i zabranjenom.

“U tom periodu se još intenzivnije razvijaju navike i svijest o solidarnosti, saradnji, disciplini, odgovornosti i manifestuju određene sklonosti na koje se utiče porukom, nagradom i kaznom, primjerom i uzorom“, rekla je ona.

Prema riječima Pušonjić, već u tom periodu manifestuju se izvjesne radnje koje se mogu svrstati u preddelinkventno ponašanje, kao što su nasilno ponašanje, prisvajanje tuđih stvari, neuvažavanje uputstava, ili samovolja.

„Potrebno je obratiti pažnju na sadržaj i oblik neprihvatljivog, odnosno antisocijalnog ponašanja, njegovu učestalost i intenzitet, stepen izraženog otpora mjerama usmjerenim na otklanjanje takvog neprihvatljivog ponašanja, kao i na izvor i uzrok takvog neprihvatljivog ponašanja”, kazala je Pušonjić.

Ona je objasnila da pravovremeno otkrivanje istinitih odgovora na postavljena pitanja može da omogući sprečavanje izgrađivanja osnova za dalji razvoj asocijalnog ponašanja i sklonosti ka takvom ponašanju.

Najčitanije

Predstavili investicije u sektoru turizma

Podgorica, Tirana, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo turizma, ekologije, održivog i razvoja sjevera predstavilo je na...