fbpx
NaslovnicaCrna GoraProširenje EU i regionalna saradnja ključni

Proširenje EU i regionalna saradnja ključni

Podgorica, (MINA) – Proširenje Evropske unije (EU) i regionalna saradnja ključni su za budućnost Jugoistočne Evrope, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), u okviru završnih sastanaka turskog predsjedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi, Radulović je učestvovao na Antalijskom diplomatskom forumu.

„Proširenje EU i regionalna saradnja su ključne za budućnost Jugoistočne Evrope”, poručio je Radulović tokom izlaganja na panelu „Susjedi vide zajedno: Budućnost Evrope“.

Radulović je istakao da EU ne može biti kompletna bez zemalja Jugoistočne Evrope i da “iskreno vjerujemo da je naša skora evropska budućnost neupitna”.

On je podsjetio na zalaganja Crne Gore na evropskom putu i naglasio da država kroz aktivno učešće u regionalnim inicijativama kontinuirano doprinosi održavanju mira, stabilnosti i bezbjednosti na ovim prostorima i razvoju dobrosusjedskih odnosa.

“Spremni smo da kroz intenziviranje političkog dijaloga i konkretne projekte, u duhu dobrosusjedstva, razmatramo svako pitanje sa susjedima, sa kojima nas vežu iste evropske vrijednosti i aspiracije”, naglasio je Radulović.

U tom pogledu, kako je istakao, veliku šansu za dalje povezivanje zemalja Jugoistočne Evrope vidi kroz saradnju u domenu infrastrukturnih projekata, ekonomije, digitalizacije, energetske sigurnosti, efikasnosti i klimatskih promjena.

“Podrška i prisustvo EU kroz Ekonomski i Investicioni Plan za Zapadni Balkan usmjeren na ekonomski oporavak našeg regiona, zajedno sa novom pregovaračkom metodologijom, jasan je pokazatelj da podrška evropskih partnera ostaje generator reformskih procesa u našim zemljama”, rekao je Radulović.

On se susreo sa pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Miroslavom Jenčom.

„Crna Gora izuzetno cijeni dobru saradnju i podršku sistema UN kroz aktivno djelovanje u brojnim oblastima koje su među prioritetima razvojne agende Crne Gore” istakao je Radulović.

Sagovornici su se saglasili da je kontinuirana kvalitetna komunikacija Vlade Crne Gore sa sistemom UN rezultirala konkretnim benefitima u oblastima od posebnog značaja za društveno-ekonomski razvoj.

Kako je saopšteno iz MVP, na sastanku sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom konstatovani su dobri bilateralni odnosi, sa daljim potencijalom za jačanje saradnje u oblastima turizma i ekonomije.

„Predstojeća onlajn konferencija o reformama u Ukrajini dodatno će podstaći razmjenu iskustava i mišljenja o tekućim procesima“, naveo je Radulović.

Na marginama foruma u Antaliji, on se sastao sa ministrom vanjskih poslova Kuvajta Ahmadom Naserom Al Sabahom.

Na sastanku su, kako se navodi, prezentovani investicioni potencijali Crne Gore kao sigurne destinacije za kuvajtske preduzetnike.

Sagovornici su dogovorili održavanje bilateralnih konsultacija, sa fokusom na intenziviranje ekonomske saradnje.

Najčitanije

Perović puštena da se brani sa slobode

Podgorica, (MINA) - Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović puštena je da...