fbpx
NaslovnicaCrna GoraProjekat o ostvarivanju prava na azil stranih državljana

Projekat o ostvarivanju prava na azil stranih državljana

Podgorica, (MINA) – Predstavnici institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) do kraja godine obići će većinu graničnih prelaza u Crnoj Gori, kako bi identifikovali ključne nedostatke i dali preporuke u postupcima ostvarivanja prava na azil stranih državljana.

Iz institucije Zaštitnika saopštili su da će kroz projekat “Analiza postupanja državnih organa u odnosu na tražioce azila i lica koja su izrazila namjeru da podnesu zahtjev za dobijanje međunarodne zaštite u našoj državi“, čija realizacija je počela ovog mjeseca, biti podržani i ojačani državni organi koji postupaju u tim važnim pitanjima.

Kako su naveli, projektne aktivnosti započete su obilaskom graničnih prelaza Sukobin i Ranče, u skladu sa uobičajenom metodologijom rada Zaštitnika, kao Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture.

Iz institucije Zaštitnika kazali su da će, pored graničnih prelaza, projektom biti obuhvaćeni i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, kao i Prihvatilište za strance i Centar za primjenu blažih mjera (PBM).

“Cilj projekta je da, u saradnji sa nadležnim organima, sveobuhvatno i precizno identifikujemo sve izazove i damo preporuke za efikasno postupanje u odnosu na tražioce azila”, navodi se u saopštenju.

Iz institucije Zaštitnika rekli su da je cilj projekta unapređenje postupanja prema osobama koje su izrazila namjeru da podnesu zahtjev za dobijanje međunarodne zaštite u Crnoj Gori.

Kako su naveli, konferencija na kojoj će predstaviti rezultate projekta, kroz izvještaj o posjetama i preporuke za buduće postupanje, planirana je za decembar.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije