fbpx
NaslovnicaCrna GoraProbleme EU shvatiti kao izazov

Probleme EU shvatiti kao izazov

Podgorica, (MINA) – Probleme u Evropskoj uniji (EU) treba shvatiti kao izazov, a ne kao razlog za odustajanje, poručio je profesor Sveučilišta u Zagrebu Zoran Pusić i dodao da bi proširenje na zemlje Zapadnog Balkana popravilo unutrašnju sliku i povećalo sigurnost tog područja.

On je Dnevnim novinama kazao da je sama ideja EU već ugrožena, odnosno ugrožene su etičke ideje na kojima je ona zasnovana, ravnopravnost, jednakost ljudi, ljudska prava.

Prema riječima Pusića, koji je i kopredsjednik Igmanske inicijative za Hrvatsku, EU je daleko od toga da nema vlastitih problema, ali to za buduće članice treba da bude izazov.

„Iskustvo Drugog svjetskog rata, odnosno ono što su fašistički i nacistički režimi nametali bilo je svježe. Fašizam nije počeo sa koncentracionim logorima, s njima je završio. Počeo je sa idejom o neravnopravnosti, netrpeljivosti prema određenim grupama. Toga ima i u današnjoj Evropi i generalno se ne prepoznaje”, smatra on.

Pusić je istakao da je proširenje u skladu sa idejama koje su proklamovane kada je EU nastala, odnosno da sve zemlje treba da postanu članice Unije i prihvate te standarde.

“Biće problema, ekonomskih usklađivanja. Ali, ako te strah tih problema, onda nije trebalo ni kretati. Probleme treba shvatiti kao izazove, a ne kao razlog za odustajanje“, naglasio je on.

Pusić je rekao da se zalaže za proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana, jer bi to popravilo unutrašnju sliku i povećalo sigurnost područja.

„U Briselu, koja ima veliku administraciju, dolazi do erozije. Administracija ima svoj način života, a one ideje koje su stajale na početku se zbog pragmatičnih razloga gube“, kazao je on.

Pusić je dodao da velike integracije poput evropske u suštini pozitivno djeluju na ekonomski razvoj svake od članica.

Govoreći o Balkanu, Pusić je naveo da ima dva značenja.

“Jedan je geografski, gdje se računa kao južno od Save. Drugi je politički, balkanizacija je ušla u politički rječnik počevši od balkanskih ratova, gdje se smatralo da su to male zemlje koje se sve vrijeme svađaju, zanemarujući vlastiti interes. Taj pojam je ušao u politički rječnik početkom 20. vijeka, koji je opšteprihvaćen”, rekao je on.

Govoreći o najvećim izazovima na Balkanu, Pusić je istakao da bi to područje, “koje je poslovično bure burata, trebalo pretvoriti u zonu mira i saradnje u Evropi”.

“Koji su konkretni potezi, zavisi od konkretne situacije. Ali, to nijesu neke velike mudrosti, a doprinijele bi normalizaciji i boljim odnosima među ljudima i državama”, zaključio je on.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...