fbpx
NaslovnicaCrna GoraPrilikom izvještavanja o koronavirusu voditi računa o profesionalnim standardima

Prilikom izvještavanja o koronavirusu voditi računa o profesionalnim standardima

Podgorica, (MINA) – Agencija za elektronske medije (AEM) apelovala je na medije da prilikom izvještavanja o koronavirusu vode računa o profesionalnim standardima i izbjegavaju senzacionalistčke izjave koje mogu da doprinesu širenju dezinformacija.

Iz AEM-a su preporučili medijima da pažljivo biraju sagovornike koji su kompetentni da daju provjerene i tačne informacije o problemu i na taj način smanje mogućnost širenja lažnih vijesti, koje mogu da izazovu paniku.

“Imajući u vidu da je pitanje pojave i mogućeg širenja zaraze koronavirusa pitanje od javnog interesa, skrećemo pažnju na zakonsku obavezu medija da obezbijede istinito informisanje, zasnovano na vjerodostojnim informacijama”, navodi se u saopštenju.

Kako su naveli iz AEM-a, ne dovodeći u pravo medija da izvještavaju o koronavirusu, svako narušavanje privatnosti mora da bude opravdano dokazivim javnim interesom.

Iz AEM-a su podsjetili da nije dozvoljeno otkrivanje indentiteta osoba potencijalno ugroženih virusom.

„Treba imati u vidu da su mediji dužni da, na obrazloženi pisani zahtjev državnih organa, bez naknade, objave proglase i službena saopštenja kada postoji opasnost za život i zdravlje ljudi, bezbjednost zemlje i javni red i mir“, navodi se u saopštenju.

Najčitanije