fbpx
NaslovnicaCrna GoraPrikupljaće potpise za sprječavanje devastacije Crnog jezera

Prikupljaće potpise za sprječavanje devastacije Crnog jezera

Podgorica, (MINA) – Predstavnici Turističkog udruženja Žabljaka počeće ove sedmice sa prikupljanjem potpisa za sprječavanje, kako su naveli, dalje devastacije Crnog jezera.

Iz tog nevladinog udruženja (NVU) agenciji MINA su kazali da će sjutra uložiti žalbe na elaborat i tendersku komisiju, jer nijesu rađeni u skladu sa zakonima, i da će se u petak sastati sa predstavnicima Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT).

Oni su rekli da ukoliko na tom sastanku ne dobiju jasne garancije da dalje gradnje neće biti, svim legalnim i legitimnim sredstvima nastaviće djelovanje, a krajem sedmice organizovaće i proteste.

Kako su naveli iz Turističkog udruženja Žabljak, cijeli proces sproveden je na tajnovit način, bez javnih rasprava o planu privremenih objekata na Crnom jezeru, o tenderu za izgradnju nedostajuće infrastrukture i uticaju gradnje bungalova, avanturistickog parka, vještačke stijene i igraonice na životnu sredinu.

„U toku ove sedmice planirane su brojne akcije – mini performansi u gradu i na Crnom jezeru, podrška javnih ličnosti iz svijeta nauke i kulture u vidu video obraćanja, potpisivanje peticije protiv dalje devastacije i gradnje“, kazali su iz tog NVU.

Iz Turističkog udruženja Žabljaka naveli su da će se u petak, osim sa predstavnicima MORT-a, sastati i sa opštinskim funkcionerima i nevladinim organizacijama, kako bi još jednom apelovali da se spriječi gradnja.

Iz tog NVU su podsjetili da su od 18. marta organizovali brojne akcije kako bi spriječili dalju devastaciju bisera, ne samo Crne Gore, nego i svijeta.

„Kako bi nadomjestili 42 posječena stabla, 25. marta, organizovali smo akciju pošumljavanja lokaliteta na kom je sječa izvršena i održali brojne sastanke udruženja. Učestvovali smo na javnoj raspravi o elaboratu o procjeni uticaja gradnje nedostajuće infrastrukture od hotela “Durmitor” do samog Crnog jezera“, dodaje se u saopštenju.

Iz Turističkog udruženja Žabljak podsjećaju da su u utorak organizovali sastanak sa predstavnicima MORT-a, JP “Nacionalni park Durmitor” i sa opštinskim funkcionerima, na kojem su građani Žabljaka iznijeli jedinstven stav da dalje gradnje neće biti.

„Kako bismo informisali širu javnost pokrenuli smo kampanju na društvenim medijima “Dalje nećeš moći”, u cilju sprječavanja devastacije i gradnje poslije rampe ka Crnom jezeru“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije