fbpx
NaslovnicaCrna GoraPri planiranju obratiti pažnju na najranjivije grupe djece

Pri planiranju obratiti pažnju na najranjivije grupe djece

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je, prilikom strateškog planiranja javnih politika, potrebno obratiti naročitu pažnju na najranjivije slojeve djece, rekao je šef Predstavništva Dječjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) u Crnoj Gori, Huan Santander.

Santander je, u razgovoru sa potpredsjednicom Vlade Crne Gore Jovanom Marović, kazao da, prema nedavno sprovedenoj analizi UNICEF-a, najranjivije grupe djece u Crnoj Gori čine djeca iz romske i egipćanske zajednice, s invaliditetom i iz siromašnih porodica.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, predstavnici UNICEF-a su izrazili zadovoljstvo jer ključne adrese uključene u proces pregovora o članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji cijene kako integracioni proces može biti uspješan jedino ako budu zagarantovana prava djece.

U saopštenju se navodi da su predstavnici UNICEF-a apostrofirali značaj podizanja koordinacije u radu nadležnih resornih organa na viši i kvalitetniji nivo.

Marović je kazala da će djeca i mladi će biti u fokusu rada nove Vlade, dodajući da, iako nema specifičnog dijela pravne tekovine Evropske unije koji se konkretno bavi problematikom prava djeteta, radi se o temeljnim ljudskim pravima i pitanju koje je, zbog svoje prirode, na određeni način zastupljeno u svakom njenom segmentu.

“Potrebno je ojačati kapacitete na svim nivoima u javnoj upravi, kako bi se bolje iskoristila brojna sredstva iz fondova Evropske unije (EU) koja su na raspolaganju Crnoj Gori u ovoj oblasti. U tom pogledu ima prostora za saradnju Ministarstva i UNICEF-a”, kazala je Marović.

Sagovornici su se saglasili da investiranje u djecu predstavlja investiciju u budućnost države, a tu važnu investiciju je nemoguće adekvatno sprovesti bez dovoljno snažne javne administracije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije