fbpx
NaslovnicaCrna GoraPresuda kotorskog Osnovnog suda mora biti ukinuta

Presuda kotorskog Osnovnog suda mora biti ukinuta

Podgorica, (MINA) – Presuda kotorskog Osnovnog suda, kojom je maloljetniku odgovornom za pomorsku nesreću u Budvi, u kojoj je stradala Žabljačanka Maja Šljivančanin, dosuđeno 120 sati društveno-korisnog rada, mora biti ukinuta, poručeno je sa potestnog okupljanja na Žabljaku.

Kako prenosi portal Antena M, učesnici protesta pozvali su predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu, ministra pravde Zorana Pažina i Sudski savjet da se uključe u taj slučaj.

Građani, koji su se okupili na centralnom trgu na Žabljaku protestujući zbog vrste i visine kazne za tragičnu smrt njihove sugrađanke, poručili su da je presuda neprihvatljiva i da mora biti ukinuta jer, kako su naveli, predstavlja sramotu za crnogorsko pravosuđe.

Član organizacionog odbora okupljanja Živko Taušanović kazao je da takva presuda svima, a najviše porodici, nanosi još veću bol “jer sramnom presudom 120 sati društveno korisnog rada Majin život vrijedi toliko”.

On je kazao da su građani razočarani u sudstvo koje, kako je naveo, treba da bude pravično i nepristrasno, a izgleda da je korumpirano.

„Mladi život je ugašen nečijom bahatošću, nekog koji ima tatu punog para, pa je na osnovu toga stekao pravo da može da radi šta hoće. Javno pozivamo predsjednicu Vrhovnog suda, ministra pravde i Sudski savjet da se uključe u ovaj slučaj“, naveo je Taušanović.

Isailo Šljivančanin, otac stradale djevojke, kazao je da porodici predstavlja olakšanje spoznaja da je toliko ljudi ukazalo na ovu nepravdu.

“Gubitak djeteta je najteži trenutak u životu čovjeka. Presuda Suda iz Kotora otvorila nam je novu ranu. Sa tugom smo navikli da živimo, ali sa nepravdom teško da možemo“, istakao je Šljivančanin.

Prema njegovim riječima, teško je pokazati smirenost za nešto što se kosi sa zdravim razumom.

„Nekoliko dana prinudnog rada u zamjenu za Majin život čini nas ne samo tužnim, nego i poniženim. Smrt jeste nepravedna, ali ne može i život. Valja nam sada voditi dvije bitke – jednu protiv tuge, a drugu protiv nepravde koja nam je nanijeta“, kazao je Šljivančanin.

On je pozvao nadležne da preispitaju presudu i donesu odluku koja bi, makar malo, ublažila tugu porodice, a građanima pokazala da mogu vjerovati institucijama sistema.

Kako je naveo, ovakva presuda je ružna poruka mladima da „onaj ko krši zakon uživa punu podršku pravosuđa ako roditelj za njega može da kao jemstvo plati nama nezamislivu svotu novca i tako stvori uslove da svog mezimca spasi barem minimalne kazne“.

Šljivančanin je upitao i zašto ćuti Uprava policije, čiji je Maja bila dugogodišnji radnik, navodeći da je možda njihov službenik iz Plovne jedinice “dozvolio bahatost”.

Predsjednik Opštine Žabljak, Veselin Vukićević, kazao je da kao građanin i roditelj diže glas protiv presude Suda iz Kotora.

“Ne slažemo se sa ovakvim dijeljenjem pravde i ovakva presuda mora biti opozvana“, poručio je Vukićević.

Protestnom skupu na Žabljaku prisustvovali su i predstvanici nevladine organizacije “22. novembar” iz Budve.

Najčitanije