fbpx
NaslovnicaCrna GoraPremijer zatražio obustavu izgradnje vrtića u Baru

Premijer zatražio obustavu izgradnje vrtića u Baru

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Vlade, Duško Marković zatražio je od Uprave javnih radova da raskine ugovor o gradnji vrtića u dvorištu barske Gimnazije “Niko Rolović” i da postojeću lokaciju uredi zasađivanjem 90 čempresa.

U obraćanju građanima Bara, Marković je podsjetio da je, prepoznajući problem nedovoljnih prostornih kapaciteta u predškolskim ustanovama u Crnoj Gori, prethodna Vlada sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope u decembru 2013. godine potpisala Ugovor o kreditnom aranžmanu vrijedan deset miliona EUR za izgradnju sedam vrtića.

Ukupna vrijednost projekata sa učešćem države je 17 miliona EUR.

„Opština Bar ima veoma izražen problem nedostatka prostora u predškolskim ustanovama. Za dvije školske godine broj djece u vrtićima je povećan za 50 odsto. Naime, školske 2015/16. godine, u Baru je upisano 940 djece, a ove školske godine već 1.391 dijete“, rekao je Marković.

On je dodao da je u momentu dogovaranja finansijskog aranžmana opština već imala opredijeljenu lokaciju kroz važeći detaljni urbanistički plan, na koji u toku javne rasprave nije upućena nijedna primjedba sa bilo koje strane za njenu namjenu.

Kako je ukazao, tek u fazi pripreme lokacije za početak radova pokrenuta je inicijativa za zabranu radova koja je rezultirala i građanskim protestima.

„Vjerovali smo da emocije nijesu iznad potrebe da ulažemo u budućnost, a kao odgovorna vlada željeli smo najbolje uslove za djecu u Baru. Bili smo ubijeđeni da u Crnoj Gori ne može biti razlika pa ni politike kada radimo u interesu generacija koje dolaze“, kazao je Marković.

On je rekao da mu je žao što jedan broj građana Bara nije prepoznao namjeru da se obezbijedi kvalitetnije odrastanje njihove djece i unučadi.

„Naprotiv, građanski otpor projektu je prerastao u političku platformu od koje se nijesu ogradili organizatori“, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, Vlada neće raditi protiv volje građana.

„A posebno nećemo vrtiće graditi uz policijske kordone. Izvući ćemo nauk iz ove situacije a to je da ponekad opredjeljenje da gradimo vrtić na planskoj lokaciji nije garancija da građani to žele“, kazao je Marković.

On je rekao da je zatražio od Uprave javnih radova da raskine ugovor o gradnji vrtića u Baru.

„Zatražio sam da uredi postojeću lokaciju između ostalog i zasađivanjem 90 čempresa. Ministarstvo prosvjete će u saradnji sa kreditorom preusmjeriti iznos od dva i po miliona eura za gradnju objekata iste namjene u nekom drugom gradu gdje imamo spremnu dokumentaciju, tamo gdje postoji saglasnost o zajedničkom interesu“, rekao je Marković.

Odabir nove lokacije u Baru, dodao je on, zahtijeva složene i duge procedure pa je zamolio građane Bara za strpljenje dok se stvore planski, projektni i drugi uslovi za gradnju novog vrtića.

Najčitanije

ambasador

Kineski Tajvan

Autorski tekst ambasadora Kine u Crnoj Gori, Fan Kuna Kada je riječ o kineskom ostrvu...