fbpx
NaslovnicaCrna GoraPrekoganični projekti dobar model za prevazilaženje izazova

Prekoganični projekti dobar model za prevazilaženje izazova

Podgorica, (MINA) – Projekti prekogranične saradnje, koje su države Zapadnog Balkana zajednički sprovele, snažan su podsticaj procesu evropske integracije i način za prevazilaženje pojedinačnih izazova na putu prema Evropskoj uniji (EU) , poručeno je na obilježavanju Dana evropske saradnje.

U Podgorici je danas, u okviru obilježavanja Dana evropske saradnje, kojim se slave dostignuća i rezultati prekogranične saradnje, u galeriji Klub u Dvorcu Petrovića, otvorena izložba fotografija koje ilustruju rezultate projekata evropske saradnje

Glavni pregovara Aleksandra Drljević rekao JE da je taj događaj u Crnoj Gori suštinski podsticaj evropske integracije, i podsjetio da je od 2007. do 2013. godine država učestvovala u 227 projekta čija je vrijednost 38 miliona EUR.

„Naročito smo ponosni na činjenicu da je Crna Gora kao najmanja država u regionu, sprovela najveći broj bilateralnih prekograničnih projekta, što potvrđuje da se valjano koriste administrativni kapaciti, i da na taj način aktivno doprinosi stvaranju stabilnog i prosperitetnog regiona“, istakao je Drljević.

Prema njegovim riječima, ovim događajem istovremeno se proslavlja i uspješna saradnja brojnih uspješnih institucija i organizacija, što je rezultiralo uspješnom primjenom i realizacijom projekta, koji doprinose kvalitetu života u ovom prostoru.

„Uspješno sprovođenje programa prekogranične saradnje doprinosi jačanju dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje na najdirektniji način povezujući prekogranične teritorije, uspostavljajući partnerstava i doprinoseći socio-ekonomskom razvoju i ostvarivanju inicijativa EU“, rekao je Drljević.

Kako je dodao, u devet programa prekogranične saradnje u kojima učestvuju crnogorske organizacije i institucije, u okviru tekuće finansijske perspektive 2014. – 2020. godina, sprovode su ukupno 104 projekta čija je vrijednost oko 113 miliona EUR.

On je istakao da će sprovođenje projekta približiti Crnu Goru evropskim vrijednostima i standardima i da će unaprijediti kapacitete njenih institucija i korisnika.

Time se, smatra Drljević, na najbolji način pripremaju za sprovođenje kohezione politike EU, nakon članstva u EU.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvjete Aleksandar Mitrović rekao je da u sistemu obrazovanja svakodnevno nastoje da podstaknu omladinu na aktivizam, kritičko promišljanje i da ukažu na važnost i mobilnost u izučavanju evrospskih jezika, kulture i običaja drugih naroda.

„Obrazovanje je jedno od najplodnijih polja saradnje među narodima, a mostovi koji se tu sagrade, teško se mogu porušiti. Povezivanje u obrazovanju je siguran put ka miru, toleranciji, prihvatanju različitosti i poštovanju drugih“, naveo je Mitrović.

On je rekao da je koristeći IPA fondove obrazovni sistem unaprijedio mnoge segmente.

„Ti projekti su odraz usmjerenosti i opredijeljenosti na međusobnu saradnju, jednog zajedničkog prostora i ideje koji svi dijelimo“, istakao je Mitrović i dodao da je poslednjom reformom obrazovanja Ministarstvo stavilo akcenat na izučavanje stranih jezika tako da postoji sistem u kojem se engleski uči još u vrtiću.

Prema njegovim riječima Mitrovića, postoje i odjeljenja u kojima se dio nastave izvodi na engleskom jeziku, a ohrabruju mobilnost studenata, učenika i nastavnog kadra, tako da imaju primjere međuškolske i međuuniverzitetske saradnje.

„Ovom politikom obrazovni sistem teži da pripremi učenike za vrijeme koje dolazi i u kojem će Crna Gora biti dio porodice evropskih naroda“, poručio je Mitrović.

Zamjenica šefa Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Odrone Urbonavićute kazala je da je tradicija obilježavanja evropskog dana saradnje započeta 2012. godine, ali da saradnja između država u EU i susjednih država traje duže od 20. godine.

„Trenutno se implementiraju 104 projekta prekogranične saradnje koji se finansiraju kroz različite programe teritorijalne saradnje u kojima Crna gora učestvuje“, rekla je Urbonavićute.

Ona je kazala da je EU za prekogranične projekte, u okviru trenutne finansijske perspektive za peridod 2014.-2020. godina, opredijelila 22,5 miliona EUR.

„Očekuje se da će taj iznos biti više nego dupliran u narednim godinama“, navela je Urbonavićute.

Prema njenim riječima, projekti koji uključuju regione širom države su pomogli da se unaprijedi kulturno razumijevanje i prevaziđu ekonomske nejednakosti.

„Evropska teritorijalna saradnja je instrument EU koji povezuje ljude iz susjednih zemalja radi prevazilaženja zajedničkih problema koje sama država ne može lako riješiti. Kombinovanjem vještina i resursa evropska teritorijalna saradnja doprinosi mnogim važnim oblastima, kao što su životna sredina, kulturno nasleđe, turizam“, istakla je ona.

Urbonavićute je rekla da je prekogranična saradnja suština cijele ideje evropskih integracija i da EU zasnovana upravo na tom principu.

Najčitanije