fbpx
NaslovnicaCrna GoraPredstavljena Zelena poslanička grupa

Predstavljena Zelena poslanička grupa

Podgorica, (MINA) – Zelena poslanička grupa, koja je predstavljena danas u Podgorici, radiće na promovisanju, pokretanju i sprovođenju inicijativa na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou u skladu sa vrijednostima i principima zaštite životne sredine.

Zelena grupa u kojoj je devet poslanika vlasti i opozicije, formirana je u okviru Škole političkih studija Građanske alijanse (GA), a u saradnji sa poslanicima crnogorske Skupštine i uz podršku njemačke organizacije GIZ.

Novu parlamentarnu grupu predstavio je programski direktor Građanske alijanse Milan Radović.

On je kazao da se mora raditi na jačanju infrastrukture i primjeni principa i da je neophodno dati doprinos ekološkoj državi.

Radović je dodao da grupa ostaje otvorena za pridruživanje ostalih zainteresovanih poslanika, čiji je zadatak da rade na promociji zelenih inicijativa i ideja, kao i uspostavljanje regionalne saradnje.

U Zelenoj poslaničkoj grupi su poslanici Građanskog pokreta URA Božena Jelušić i Miloš Konatar, Socijaldemokrata Boris Mugoša, FORCE Genci Nimanbegu.

U toj grupi su i poslanici Radničke partije Maksim Vučinić, Bošnjačke stranke Amer Smailović, Demokratske partije socijalista Daliborka Pejović i Pokreta za promjene Nikola Bajčetić.

U Povelji koju su potpisali članovi Zelene grupe navodi da će raditi na jačanju dijaloga, uključivanju javnosti i civilnog sektora u process donošenja odluka u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja.

“Održivog korišćenja energije, zaštite klime, energetske efikasnosti, održive urbane mobilnosti i održivog saobraćaja”, piše u Povelji.

Dodaje se da će raditi i na sticanju novih znanja i vještina u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, korišćenja obnovljivih izvora energije, zaštite klime, primjene mjera energetske efikasnosti i principa održive urbane mobilnosti i održivog saobraćaja.

Ombudsman Siniša Bjeković je kazao da se institucija Zaštitnika bavi pitanjem zaštite životne sredine.

Bjeković je naveo da se u sprovođenju politika mora voditi računa da svako bude saslušan i uvažen, odnosno obezbjediti participaciju građana i nevladinog sektora.

Komentarišući formiranje Zelene poslaničke grupe u Skupštini Crne Gore, on je kazao da mu je drago i interesantno čuti da su u okviru prilično heterogene političke strukture smogli snage da prevaziđu podjele i formiraju klub koji će zajednički djelovati u toj oblasti.

“Potreban je entuzijazam, posvećenost i ambicija svih vas da ovo o čemu govorite, plasirate javnosti. Nije lako plasirati ideju koja je dobra za sve ali ne donosi profit”, rekao je Bjeković.

On je kazao da je koncept zaštite životne sredine nemoguće odvojiti od svakodnevnih životnih potreba i prava građana i da je neophodno baviti se njenim prekograničnim uticajem.

Bjeković je istakao da se često postavlja osnovno pitanje koja je spona ljudskih prava i životne sredine.

„Ona ne zadire samo u tu takozvanu treću gerenarciju prava, već zadire i u ostala prava, građanska, politička, uključujući ekononmska, socijalna i sva ostala“, kazao je Bjeković.

Kako je kazao, zaštita životne sredine je teško održiva u granicama jedne države.

“Znate da je prekogranični uticaj, posebno kad je u pitanju devastacija prirodnih resursa i zaštita životne sredine, praktično činjenica od koje ne možemo pobjeći. I za kvalitet vode i vazduha, važan je prekogranični efekat”, naveo je Bjeković.

Jelušić je ocijenila da je formiranje Zelene poslaničke grupe vizionarska ideja.

Ona je rekla da je činjenica da je u Crnoj Gori ugrožen koncept ekološke države.

“Činjenica je i da je zelena ekonomija nešto što će biti rastući trend i što će nositi velike finansije”, dodala je Jelušić.

Pejović je navela da je u crnogorskom društvu ključno da podigne nivo odgovornosti.

Kako je kazala, Crna Gora je mali prostor, koji je koncipiran tako da su turizam, poljoprivreda i sami prostor jedini dragulj na koji se može osloniti.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić kazao je da je mnogo zatečenih problema koji se moraju rješavati.

Bojanić je istakao probleme sa kojima se Crna Gora suočava, a to su termoelektrana u Pljevljima i male hidroelektrane.

On je dodao da je željeznica prepoznata kao održiv sistem sa najmanjim uticajem na životnu sredinu i najavio je investicije u toj oblasti.

Državni sekretar u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Danilo Mrdak ocijenio je da je pravo na zdravu životnu sredinu ispred svih prava, prvo i principijelno.

On je naveo da u Crnoj Gori postoji dosta problema, poput odlaganja otpada, ali kako je kazao, nije saglasan sa idejom da treba kopirati velike sisteme jer smatra da nas je to i dovelo do problema.

Mrdak je dodao da je otpad pitanje lokalnih samouprava i da se kroz zakon mora dati lepeza rješenja, na osnovu kojih će lokalne samouprave vidjeti šta treba da urade.

Poslanica Parlamenta Sjeverne Makedonije Maja Moračanin ocijenila je da je formiranje Zelene poslaničke grupe pravi način rješavanja problema.

Jer je, prema njenim riječima, tema životne sredine i klime nešto što sve zatiče i zabrinjava.

Moračanin je istakla da to nije slučaj samo sa Crnom Gorom, već i regionom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...