fbpx
NaslovnicaCrna GoraPredložili zakon o zabrani fašističkih organizacija

Predložili zakon o zabrani fašističkih organizacija

Podgorica, (MINA) – Liberalna partija (LP) predložila je zakon o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola u cilju sprečavanja podsticanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti među građanima.

Iz LP-a su objasnili da se predloženim zakonom, koji je predat u skupštinsku proceduru, zabranjuje bilo koji oblik djelovanja fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija kao i upotreba fašističkih i neofašističkih simbola u Crnoj Gori.

“Na ovaj način bi se riješili problemi rastućeg političkog ekstremizma i nacionalizma te klerikalnih uticaja”, smatraju u LP-u.

Navodi se da u Crnoj Gori ne postoji dovoljno definisan pravni način za krivično gonjenje organizacija, koje imaju slobodu da šire svoje diskriminatorske ideologije.

“Ovaj nedostatak propisa daje poruku o nekažnjivosti, koju i institucije prećutno podržavaju. Donošenje ovog zakona radi toga je veoma važno, jer se obezbjeđuje snažan izraz društvene osude određenog ponašanja i grupa koje ga podržavaju”, navode iz LP.

U predloženom zakonu navedeni su primjeri najistaknutijih fašističkih organizacija, četničke, ustaške i organizacije koja se oslanja na tradiciju Handžar divizije, tokom Drugog svjetskog rata, iako se zakonom zabranjuje svaka fašistička i neofašistička organizacija.

“Glavni cilj ovog zakona je suprostavljanje diskriminacijskom ponašanju koje promovišu ove organizacije, čiji je cilj održavanje i njegovanje podjela u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

Ističe se da se zakonom zabranjuju fašistički simboli koji pokazuju počinitelje ratnih i zločina protiv čovječnosti.

“Zato što fašističke organizacije često koriste slike poznatih ratnih zločinaca u svrhu propagandei ili zastrašivanja, obzirom da oni simbolizuju borbu za prevlast jedne nacionalne, vjerske ili etničke grupe nad drugom”, navode iz LP.

Zakon prepoznaje i različite kaznene mjere od 500 do 20 hiljada EUR za pravna lica i 30 do dvije hiljade EUR za fizička lica.

Najčitanije