fbpx
NaslovnicaCrna GoraPredloženim izmjenama dijaspori se ne osporava državljanstvo

Predloženim izmjenama dijaspori se ne osporava državljanstvo

Podgorica, (MINA) – Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta crnogorskoj dijaspori ne osporava se državljanstvo, a biračko pravo će koristiti u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Iz tog resora kazali su da, razumijevajući brigu udruženja koja okupljaju crnogorsku dijasporu u vezi sa nacrtom tog zakona, žele da uvjere i učine jasnom činjenicu da nijedan crnogorski državljanin neće ostati bez državljanstva matične zemlje.

„Crna Gora ne zaboravlja nijednog svog državljanina gdje god i koliko dugo se on nalazio, živio i radio“, naveli su iz MVP.

Kako su rekli, prema svojoj dijaspori Crna Gora se odnosi sa posebnim senzibilitetom, imajući u vidu da je ona sastavni dio crnogorskog bića i da igra važnu i aktivnu ulogu u razvoju države.

„Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta crnogorskoj dijaspori ne osporava se državljanstvo, a biračko pravo će koristiti u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Iz MVP su kazali da Vlada ni u ovom slučaju, kao ni do sada, svoje građane neće dijeliti po nacionalnoj, vjerskoj i političkoj osnovi.

„Crna Gora razumije značaj naše iseljeničke zajednice i u obavezi smo da njegujemo bliske veze sa dijasporom, pokazujući joj da nije zaboravljena“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je u zajedničkom razgovoru potrebno identifikovati sve izazove, kako bi prevazišli prepreke i stvorili mogućnosti za unapređenje saradnje.

„Svjesni smo koliko je važno da crnogorski iseljenici i njihovi potomci širom svijeta imaju osjećaj i čvrsto uvjerenje da u matici imaju oslonac i podršku“, naveli su iz MVP.

Najčitanije