fbpx
NaslovnicaCrna GoraPredložene izmjene vode zaustavljanju pregovora sa EU

Predložene izmjene vode zaustavljanju pregovora sa EU

Podgorica, (MINA) – Usvajanje predloženih zakonskih rješenja o tužilaštvu vodilo bi faktičkoj, ako ne i zvaničnoj, aktivaciji klauzule balansa, odnosno zaustavljanju procesa evropskih integracija, ocijenio je predsjednik Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Zlatko Vujović.

On je, komentarišući inicijativu parlamentarne većine za izmjenu tužilačkih zakona, agenciji MINA kazao da je to politički projekat rušenja nezavisnosti samog tužilaštva, odnosno uvođenja pune političke kontrole nad njim.

„Postojalo je jako puno lošeg u dosadašnjem radu tužilastva, uključujući i politički uticaj, neprofesionalan odnos, posebno onih na nižim nivoima. Postoji mnogo naslijeđenih problema”, naveo je Vujović.

On je rekao da je puno toga što treba da se ispravi, ali to, kako je naveo, nije način.

“Predložene promjene institucionalizuju političku kontrolu nad Vrhovnim državnim tužilaštvom, odnosno vraćaju Crnu Goru dvije decenije unazad”, kazao je Vujović.

On je rekao da je usvajanje tih zakona, bez ikakvog dogovora i saglasja sa partnerima iz Evropske unije (EU), rizičan potez koji može da ugrozi proces evropskih integracija, zbog nepoštovanja procedure i slanja pogrešne političke poruke da za zvaničnu Podgoricu odnosi Crne Gore sa EU nijesu prioritet.

Vujović smatra da predložene promjene potiru sve ono što je u reformi pravosuđa od 2013. godine postignuto u koordinaciji sa predstavnicima EU i Venecijanske komisije.

„Karakterom i načinom određivanja vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca se faktički anulira djelovanje ustavne odredbe da je za izbor Vrhovnog državnog tužioca potrebna skupštinska dvotrećinska većina, odnosno v.d. stanje se u ovoj instituciji uvodi kao redovno“ naveo je Vujović.

Predloženim izmjenama se, kako je rekao, uvodi puna kontrola nad tužilaštvom od strane izvršne vlasti.

„Nažalost, ne bih bio iznenađen da se predložene promjene usvoje. Ako se to desi, onda smo svi dobili jasnu poruku vladajuće većine da evropske integracije nijesu prioritet ove vlasti“, istakao je Vujović.

On je dodao da u tom slučaju „usvajanje ovih promjena nije ni slučajnost niti nesnalaženje, već jasna politička odluka, odnosno poruka“.

Vujović je dodao je poruka iz Evropske komisije bila veoma jasna.

„Poruka EU kao rijetko kada je bila jasna, snažna i pravovremena, kao i što bi i poruka vladajuće većine, ukoliko usvoji izmjene, bila i jasna i snažna – evropske integracije nas ne interesuju”, kazao je Vujović.

To bi, kako je naveo, značilo da vladajuća koalicija svjesno vodi Crnu Goru unazad, odnosno da se grubo narušavaju javno proklamovani nacionalni interesi Crne Gore, iako su neki od konstituenata vlasti “glasno ubjeđivali da tako nešto neće nikad dozvoliti“.

Vujović smatra da se ove zakonske promjene mogu shvatiti kao politički paket prije svega Ministarstva pravde i poslaničkih klubova.

„Bez obzira na to što će Vlada pokušati eventualno usvajanje ovih promjena da predstavi kao proizvod dogovora poslaničkih klubova, a ne same Vlade, potpuno je jasno da nema tu razlike, već naprotiv, da postoji saglasnost oko toga između Vlade i vladajuće koalicije“, kazao je Vujović.

On je dodao da ukoliko Vlada, odnosno ministar pravde, u ovom slučaju, nije saglasan sa onim što parlament usvoji, onda ministar pravde treba principijelno da podnese ostavku.

„Ministar pravde ukoliko nije saglasan treba da podnose ostavku, a ukoliko jeste da promjene javno podrži. Mada je potpuno jasno da postoji potpuna saglasnost između Vlade i parlamentrane većine“, zaključio je Vujović.

Najčitanije

Futsal reprezentacija na turniru u Novigradu

Podgorica, (MINA) - Omladinska futsal reprezentacija Crne Gore naredne sedmice učestvovaće na turniru u...