fbpx
NaslovnicaCrna GoraPredlog zakona o popisu dostavljen Skupštini

Predlog zakona o popisu dostavljen Skupštini

Podgorica, (MINA) – Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, koji je Vlada utvrdila 29. decembra, dostavljen je danas parlamentu i ušao je u skupštinsku proceduru.

U Predlogu zakona, koji je objavljen na sajtu Skupštine, navodi se da će Vlada utvrditi period sprovođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova i referentni momenat.

Za predstavnike Vlade, koji će učestvovati u radu Skupštine i njenih radnih tijela prilikom razmatranja tog zakonskog akta, određeni su ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić i vršilac dužnosti pomoćnika direktora Uprave za statistiku Snežana Remiković.

Popisom su obuhvaćeni crnogorski državljani koji imaju prebivalište ili boravište u Crnoj Gori bez obzira da li su prisutni u mjestu stanovanja ili privremeno borave u drugom mjestu u Crnoj Gori ili u drugoj državi.

“Popis će obuhvatiti i strance koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori”, kaže se u obrazloženju.

Građani će se, ukoliko bude usvojen predlog, izjašnjavati na popisu i o vjeri i nacionalnoj pripadnosti.

“Ako lice ne želi da se izjasni o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem jeziku i jeziku kojim lice uobičajeno govori, upisuje se odgovor „Ne želi da se izjasni“, kaže se u predloženom zakonu.

Zakonom je predviđeno da podatke o licima, domaćinstvima, stanovima i drugim nastanjenim prostorijama prikupljaju popisivači neposredno od lica ili člana domaćinstva kojem ono pripada metodom intervjua.

“To se radi u stanu ili drugoj nastanjenoj prostoriji u kojoj lice živi, u posebnim prostorijama, koje Uprava za statistiku odredi ili na javnim površinama u slučaju beskućnika”, kaže se u obrazloženju.

Kako se navodi, posebne prostorije koriste se isključivo usljed epidemije zarazne bolesti, u skladu sa posebnim zakonom.

“Lice koje je obuhvaćeno popisom dužno je da u njemu učestvuje, odnosno da odgovori na sva pitanja i da na svako pitanje da tačan i potpun odgovor u skladu sa metodologijom popisa”, kaže se u predloženom zakonu.

Navodi se da je lice koje je obuhvaćeno popisom dužno da ne zloupotrebljava postupak popisivanja i prisustvo popisivača na način što će snimati ili fotografisati tok intervjua ili popunjene popisne upitnike i snimak ili fotografiju javno objaviti putem interneta ili medija.

Predloženim zakonom je predviđeno da se popisna komisija obrazuje za svaku jedinicu lokalne samouprave.

Članove popisne komisije imenuje direktor Uprave za statistiku.

“Tri člana su predstavnici lokalne samouprave, dva člana Uprave za statistiku i po jedan Uprave za katastar i državnu imovinu i Zavoda za zapošljavanje”, kaže se u obrazloženju.

Zakonom je utvrđeno da su podaci prikupljeni popisom statistički povjerljivi i predstavljaju službenu tajnu.

Zakonom o budžetu za 2021. godinu, za popis stanovništva, domaćinstava i stanova odobreno je 3,4 miliona EUR.

“U okviru objedinjenih javnih nabavki Uprave za statistiku, koje se sprovode preko Uprave za katastar i državnu imovinu, opredijeljeno je 0,2 miliona EUR za aktivnost popisa stanovništva, domaćinstava i stanova”, kaže se u obrazloženju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...