fbpx
NaslovnicaCrna GoraPredlog zakona o oduzimanju imovine vratiti na javnu raspravu

Predlog zakona o oduzimanju imovine vratiti na javnu raspravu

Podgorica, (MINA) – Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je Skupštinu da Predlog izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću vrati na javnu raspravu, navodeći da bi njegovo usvajanje napravilo haos u sistemu.

Vlada je u četvrtak utvrdila Predlog Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću koji je, kako je saopšteno, potpuno usaglašen sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU).

Iz MANS-a su kazali da je taj zakon dobio negativno mišljenje Evropske komisije (EK) u kome se ukazuje da ga je potrebno značajno unaprijediti i organizovati javne konsultacije.

“Te konsultacije ne samo što su izostale, već je Vlada mjesecima skrivala zakon od javnosti, uprkos obećanjima resornog ministra”, kaže se u saopštenju MANS-a.

Oni su naveli da taj zakon zasigurno neće donijeti rezultate u praksi i da u velikoj mjeri može ugroziti oduzimanje imovine koja je skrivena u inostranstvu.

Kako su kazali, pitanje poštovanja preporuke EK da takav zakon ne bude usvojen nije važno samo zbog napretka u evropskim intergacijama, već zato što Crnoj Gori zaista treba zakon koji će omogućiti oduzimanje “ogromne imovine koja se nezakonito sticala mjesecima”.

“Usvajanje ovog zakona bi napravilo haos u sistemu, umjesto da ga unaprijedi, i omogućilo mnogima da zadrže skrivenu imovinu, posebno u inostranstvu”, smatraju u MANS-u.

Oni su, iz tog razloga, pozvali poslanike da ne usvajaju takav zakon.

“Pozivamo poslanike da ne usvajaju ovakav Zakon, jer bi time mnoge abolirali za korupciju, već da ga vrate na javnu raspravu”, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije