fbpx
NaslovnicaCrna GoraPredlog rezolucije o genocidu u Srebrenici bez podrške Odbora

Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici bez podrške Odbora

Podgorica, (MINA) – Skupštinski Odbor za ljudska prava i slobode nije danas podržao Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, a predsjednik tog tijela Jovan Vučurović pozvao je Skupštinu da ne usvoji taj dokument.

Predlog rezolucije podnijeli su poslanici Ervin Ibrahimović, Dragutin Papović, Damir Šehović, Raško Konjević, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Andrija Popović.

Na početku sjednice, Ibrahimović je rekao da Predlog rezolucije podrazumijeva da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici jula 1995. godine desio genocid i da je ubijeno preko osam hiljada Bošnjaka.

Takođe, tekst rezolucije predvidio je i da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

„Zabrinjava da se 25 godina nakon genocida u Srebrenici, ovaj tragični događaj pokušava zloupotrijebiti u dnevno-političke svrhe“, kazao je Ibrahimović.

Prema njegovim riječima, usvajanjem te rezolucije Crna Gora bi pokazala posvećenost evropskim i evroatlantskim integracijama.

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić pitao je zašto se uopšte raspravlja o tom predlogu, i kritikovao kolege iz parlamentarne većine jer je njihovim glasovima ta tema na dnevnom redu Odbora.

Milačić je, kako prenosi portal Pobjeda, ocijenio da Demokratskoj partiji socijalista odgovara ta tema zbog očuvanja privilegija.

„Pričamo o Srebrenici u Crnoj Gori kada je organizovani kriminal izgubio vlast. Zašto nijeste ovaj tekst stavili na raspravu i usvajanje prije 30. avgusta“, upitao je Milačić podnosice Predloga.

Ombudsman Siniša Bjeković kazao je da prisustvuje današnjoj sjednici da bi dao doprinos raspravi o rezoluciji koja je faktički politički akt.

Prema njegovim riječima, Srebrenica je i danas moneta za potkusurivanje.

„Ali sve dok čitamo na grafitima “Nož, žica, Srebrenica”, sve dok nas navijačke grupe podsjećaju da Srebrenica postoji, postoji i potreba da pričamo o njoj. Srebrenicu ne možemo nazvati drugim imenima osim onim kakav smo dobili od zvaničnih institucija čija prava i praksu poštujemo“, naglasio je Bjeković.

Vučurović je rekao da je Predlog rezolucije zloupotreba i poigravanje sa žrtvama i njihovo stavljanje u dnevno-politički kontekst.

„Sve ovo inicira jedna poražena politika u Crnoj Gori koja je mogla ranije da pokrene ovo pitanje, ali im nije bilo profitabilno. Bojim se da ovo nije dobar put, da se prekopava po kostima zarad opstanka na političkoj sceni“, rekao je Vučurović.

Kako je naveo, tako koncipirana rezolucija ne može dovesti do pomirenja, već stvarati veće podjele.

„Duboko sam uvjeren da je ova rezolucija usmjerena protiv srpskog naroda. Ali Srbima se ne može nametati krivica za bilo šta, iako se to ovdje pokušava“, istakao je Vučurović.

Najčitanije