fbpx
NaslovnicaCrna GoraPravo glasa ima 543.599 građana

Pravo glasa ima 543.599 građana

Podgorica, (MINA) – Pravo glasa u Crnoj Gori ima 543.599 građana, što je za 1.445 više u odnosu na broj birača u biračkom spisku po kome su održani prethodni izbori 19. marta, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Iz MUP-a su, povodom odluke predsjednika države Mila Đukanovića o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora, obavijestili da je broj birača u biračkom spisku Crne Gore po kome su održani prethodni izbori, 19. marta ove godine, 542.154.

„Broj birača u biračkom spisku Crne Gore na dan 24. mart ove godine je 543.599“, navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a su kazali da uvid u birački spisak birač može ostvariti lično, na šalterima područnih jedinica i filijala za upravne poslove, državljanstvo i strance tog resora, svakim radnim danom od osam do 14 sati, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu.

„Osim u Područnoj jedinici za upravne poslove, državljanstvo i strance Podgorica, gdje se uvid u birački spisak, na prethodno naveden način, može ostvariti u periodu od osam do 17 sati“, naveli su iz MUP-a.

Iz tog resora su rekli da, prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak.

Birač, kako su naveli, može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me.

Iz MUP-a su kazali da na tom portalu građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa.

„S obzirom na to da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima područnih jedinica i filijala za upravne poslove, državljanstvo i strance MUP-a, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište.

„Birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu“, rekli su iz MUP-a.

Kako su naveli, birači upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju i certifikata za kvalifikovani elektronski potpis koji su ugrađeni u elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, putem internet portala https://e.servis.mup.gov.me, mogu elektronskim putem izvršiti i promjenu adrese u okviru opštine u kojoj imaju prijavljeno prebivalište.

„Napominjemo da je, a kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti. Uputstvo o načinu aktiviranja certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me“, dodaje se u saopštenju.

U birački spisak upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije