fbpx
NaslovnicaCrna GoraPovećanjem akciza do smanjenja upotrebe duvanskih proizvoda

Povećanjem akciza do smanjenja upotrebe duvanskih proizvoda

Podgorica, (MINA) – Pravi doprinos očuvanju javnog zdravlja i smanjenju upotrebe duvanskih proizvoda može dati politika povećanja akciza, kao i ubrzavanje akciznog kalendara, rekao je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Iz Ministarstva finansija kazali su da je danas održan sastanak Damjanovića sa šeficom Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, Minom Brajović.

Sastanak je, kako se navodi, organizovan da bi se sagledale mogućnosti posredstvom kojih bi Ministarstvo finansija, u okviru svojih nadležnosti, doprinijelo očuvanju javnog zdravlja.

Kako se dodaje, to se prije svega odnosi na adekvatno zakonsko tretitanje duvanskih proizvoda kao i davanje zdravstvenih, ali i ekonomskih i finansijskih benefita društvu.

Iz Ministarstva su naveli da je u proteklom periodu već realizovan niz značajnih aktivnosti na planu priprema zakona o duvanu, o akcizama i o kontroli upotrebe duvana, sa fokusom na nove duvanske prozivode.

Damjanović je ocijenio da se pravi doprinos očuvanju javnog zdravlja i smanjenju upotrebe duvanskih proizvoda može ostvariti samo u zajedničkoj sprezi SZO, Ministarstva zdravlja i resora kojim rukovodi.

“On je naglasio da se, sa aspekta finansijskih regulativa, najveći doprinos može dati adekvatnim oporezivanjem duvanskih i takozvanih novih nikotinskih proizvoda, odnosno politikama povećanja akciza, kao i ubrzavanjem akciznog kalendara”, dodaje se u saopštenju.

Brajović je podsjetila da svake godine epidemija pušenja u Crnoj Gori “odnese” preko dvije hiljade života.

Ona je ukazala i na alarmantne rezultate iz Investicione studije da duvan košta Crnu Goru 7,3 odsto bruto društvenog proizvoda.

Brajović je pozdravila napore i posvećenost Damjanovića da, kroz sistemske mjere na harmonizaciji nacionalne akcizne poltike i kalendara sa regulativom Evropske unije i planiranim povećanjem poreskog opterećenja za duvanske i nikotinske proizvode, nemjerljivo doprinese u očuvanju zdravlja građana, javnih finansija i životne sredine u Crnoj Gori.

Kako je navela, posebno je važno što Vlada prepoznaje da su novi duvanski proizvodi i sistemi za “plasiranje” duvana i nikotina opasni i rizični po zdravlje.

“U okolnostima “agresivne” penetracije novih duvanskih i nikotinskih proizvoda na tržište Crne Gore, ulaganje u dosljednu primjenu pet osnovnih mjera za kontrolu upotrebe duvana u duhu Konvencije je put zdravlja i razvoja Crne Gore, koji nema alternativu”, dodala je Brajović.

Predstavnik Sekretarijata SZO Okvirne konvecije za kontrolu duvana Endrju Blek je naglasio važnost implementacije SZO Okvirne konvencije o upotrebi duvana.

On je istakao je da će Sekretarijat dati punu ekspertsku podršku crnogorskom timu, koji je, kako je ocijenio, na dobrom putu i koji integrisano radi na smanjenju upotrebe i tražnje duvanskih proizvoda, kao i prevenciji fatalnih posljedica po javno zdravlje.

“Sagovornici su se saglasili da je neophodno udruženo djelovati u cilju smanjenja dostupnosti ovih proizvoda, ograničenju kupovine maloljetnim licima, regulisanoj prodaji cigareta, kontroli cjenovne i akcizne politike”, navodi se u saopštenju.

Usaglašeno je i da je neophodno povećanje informisanosti o štetnim efektima duvana po zdravlje, kroz zdravstveno-vaspitne aktivnosti, koje imaju za cilj povećanje informisanja ali i sprovođenjem aktivnosti sa ciljem prestanka pušenja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije