fbpx
NaslovnicaCrna GoraPotrebna pomoć mladih da se država sačuva i poboljša

Potrebna pomoć mladih da se država sačuva i poboljša

Podgorica, (MINA) – Crnoj Gori treba pomoć mladih kako bi država bila sačuvana i poboljšana za sljedeće generacije, kazala je ministarka ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

Ona je to rekla na događaju „Mentalna ekologija“, koji je organizovao Generalni sekretarijat Vlade uz podršku Ministarstva prosvjete, a u okviru obilježavanja Mjeseca Evrope.

Novaković Đurović je, kako je saopšteno iz Ministarstva ekologije prostornog planiranja i urbanizma, sa vizuelnom umjetnicom Milenom Živković, profesoricom književnosti Nadom Martinović i teoretičarkom umjetnosti Teodorom Trivundžom, danas razgovarala sa podgoričkim osnovcima o važnosti zaštite životne sredine.

Navodi se da su učestvovali učenici osnovnih škola „Sutjeska“, „Savo Pejanović“ i „Milorad Musa Burzan“.

Novaković Đurović je kazala da pripadnici mlađe generacije imaju sreću što žive u ovako lijepoj državi.

Ona je dodala da očekuje da će te generacije ostvariti san da žive u čistoj, očuvanoj i zelenoj Crnoj Gori.

„Vi ste generacije koje će pokazati i dokazati da Crna Gora može biti i ostati zelena. Kada resurse jednom uništimo ne možemo ih više povratiti, zato je važno da čuvamo čist vazduh, bistre rijeke, da ne bacamo otpad i da čuvamo prostor u kome živimo“, poručila je Novaković Đurović.

Kreatorka programa „Mentalna ekologija“, vizuelna umjetnica Milena Živković kazala je da sav vanjski ekološko-umjetnički aktivizam počinje prvo u svijesti pojedinca.

„Kroz praktične primjere i navođenje kroz proces kojim kreativno-edukativni kurs Disciplina mašte dolazi do radova, promjena i akcija – čitav projekat Mentalna ekologija nastoji da znanje o ekologiji napokon učini upotrebljivim. Umjetnost i kultura su na tom putu ekologije neodvojive“, poručila je Živković.

Ona je kazala da je zadatak umjetnika da prenese ideje na pravi način kako bi se one sprovele u djelo, i u tome su umjetnost i ekologija neodvojive.

„Ovaj projekat je igra u kojoj je važno kako se pojedinac osjeća, u kakvim je odnosima sa prijateljima. Što se bolje osjećate, to proizvodi bolju ekološku svijest“, rekla je Živković.

Ona je održala predavanje i radionicu o primjeni ekologije u svakodnevnom životu kroz nenametljivo korišćenje mnogobrojnih umjetničkih praksi.
Živković je istakla da je cilj projekta da osvijesti moć mikro-akcija i bitnost pomjeranja ka ekološkom kursu kretanja svakog pojedinca.

Iz Ministarstva su kazali da su osnovci kroz kreativan rad unaprijedili znanja o značaju zaštite prirode, a pokazali su interesovanje za kreativnu vježbu „Sinesteziju“.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije