fbpx
NaslovnicaCrna GoraPosvećenost EU proširenju nije u opasnosti

Posvećenost EU proširenju nije u opasnosti

Podgorica, (MINA) – Proširenje Evropske unije (EU) nije dovedeno u pitanje, ocijenio je predsjednik Projekta za demokratije u tranziciji Brus Džekson, navodeći da je pogrešno insistirati na vještačkim datumima pristupanja koji stvaraju nerealna očekivanja i ometaju procese.

On je Pobjedi kazao da iako se proces pregovaranja može činiti beskrajnim, posvećenost Unije procesu proširenja, obećana na samitu u Solunu 2003. godine, nije u opasnosti.

„U normalnom procesu pristupanja Crna Gora bi trebalo da se približi odluci o članstvu između 2025. i 2029. godine. Mislim da bi bila katastrofalna greška da dođe do zatišja u drugoj polovini kvalifikacija, kada je Crna Gora ovoliko postigla“, rekao je Džekson, koji je na čelu jedne od vodećih nevladinih organizacija u Vašingtonu koja se bavi ovim dijelom svijeta.

On je poručio da Crna Gora mora da nastavi predano da radi na reformama i da članstvo u NATO nikada ne može biti zamjena za članstvo u EU.

Na pitanje da li će EU održati obećanje vezano za proširenje poput Alijanse, Džekson je odgovorio da proširenje Unije nije dovedeno u pitanje.

„Pogrešno je misliti da bi NATO mogao da djeluje kao zamjena za EU, ili da bi Sjedinjene Američke Države i Alijansa mogle da izvrše pritisak na EU da se smanje zahtjevi ili ubrzaju rokovi. To bi bilo nemoguće“, dodao je on.

Džekson smatra da uprkos vremenu izgubljenom na makedonskom pitanju, zapadni Balkan u cjelini radi prilično dobar posao u odnosima sa Briselom.

„Ako postoje problemi, odnose se na političke vrijednosti u Beogradu i mogućnosti za pogrešan korak u srpsko-kosovskom razgraničenju. Pravilo za Crnu Goru je jasno, kada ste ispred u maratonu, prestanite da gledate preko ramena“, naveo je on.

Džekson je istakao da je u potpunosti saglasan sa prioritetom pristupanja EU za Crnu Goru.

„Često smo govorili da nema smisla izdavati NATO garanciju osiguranja, ukoliko se Crna Gora ne gradi kao evropska kuća. Vrijednosti koje su uvele Crnu Goru u NATO su iste vrijednosti koje će je dovesti do članstva u EU“, kazao je on.

Džekson smatra da je greška da se insistira na vještačkim datumima koji stvaraju nerealna očekivanja i ometaju procese.

„Proces pristupanja je više nalik obrazovanju na koledžu. Nije stvar u tome koliko brzo studirate, radi se o tome koliko se uči“, zaključio je on.

Najčitanije