fbpx
NaslovnicaCrna GoraPoslanik ne može u zatvor bez skidanja imuniteta

Poslanik ne može u zatvor bez skidanja imuniteta

Podgorica, (MINA) – Poslanik Skupštine Crne Gore ne može biti poslat u zatvor bez prethodnog skidanja imuniteta, ocijenjeno je na tematskoj sjednici Administrativnog odbora o poslaničkom imunitetu.

Ustavom je određeno da poslanik ne može biti pozvan na krivičnu odgovornost ili pritvoren za izraženo mišljenje, kao i da se protiv njega ne može pokrenuti krivični postupak, niti odrediti pritvor bez odobrenja Skupštine, osim ako je zatečen u vršenju krivičnog djela za koje je propisana kazna u trajanju dužem od pet godina zatvora.

Imunitet, osim poslanika, uživaju predsjednik države, premijer i članovi Vlade, predsjednik Vrhovnog suda, predsjednik i sudije Ustavnog suda i vrhovni državni tužilac.

Predsjednik parlamenta, Ivan Brajović, kazao je da poslanički imunitet nije privilegija i ne ustanovljava se radi poslanika već nezavisnosti i autoriteta parlamenta.

Kako je dodao, razlog postojanja tog instituta je očuvanje podjele vlasti i zaštita opšteg, a ne individualnog interesa poslanika.

Brajović je rekao da niko ne može biti zaštićen od krivičnog gonjenja, ukoliko je izvršio neko krivično djelo, jer poslanički imunitet može samo odložiti nečije pojavljivanje pred sudskim organima, ali ako se ponovi mandate može da zastari.

On je istakao da poslanik mora biti zaštićen, ali ne smije biti neodgovoran i dodao da nije lako glasati za skidanje imuniteta nekog kolege.

“Imunitet ne znači da možemo svakog vrijeđati u parlamentu i govoriti sve što nam padne na pamet, moramo snositi posledice za izgovorene riječi”, rekao je predsjednik parlamenta.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...