fbpx
NaslovnicaCrna GoraPoslanici po savjesti da glasaju o smjeni Leposavića

Poslanici po savjesti da glasaju o smjeni Leposavića

Podgorica, (MINA) – Poslanici u Skupštini treba po ličnoj savjesti da glasaju o inicijativi za smjenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, kazala je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Ona je u intervjuu za Novu M, na pitanje koliko je važno da se prevaziđe politička kriza, kazala da bi u parlamentu trebalo više da se razgovara.

Kako je navela Rajzing Rajnke, to je mjesto gdje se razmjenjuju različita mišljenja i gdje bi sve trebalo da je transparentno, kako bi građani mogli da čuju kako ih oni koje su izabrali predstavljaju.

“Tako da, ovo ne zovem krizom, već periodom u kojem Crna Gora zaista raspravlja o svojoj budućnosti i to je dobra stvar u demokratskoj sredini”, rekla je Rajzing Rajnke.

Komentarišući predloženu smjenu Leposavića nakon što je relativizovao zločin genocida u Srebrenici, Rajzing Rajnke je kazala da je bilo tužno i užasno poglavlje u istoriji Evrope kada se desio genocid u Srebrenici.

“Važno je da ne zaboravimo, a pogotovo da ne poričemo, da su ubijene nevine žrtve, na grozan način. To su potvrdili međunarodni sudovi, vlasti moje zemlje, kao i druge demokratske vlade u regionu, koje su registrovale genocid sa tugom i važno je ne zaboraviti istoriju, već učiti iz nje”, navela je ambasadorka.

Ona je kazala da ne komentariše pojedince, ali govori o institucijama i procesima.

“Trenutno je ta diskusija u parlamentu i ja bih pozvala sve izabrane predstavnike da glasaju po savjesti, da otvoreno raspravljaju o svojim stavovima, prije nego što se obrate meni ili drugim međunarodnim zajednicama za mišljenje”, rekla je Rajzing Rajnke.

Na pitanje koliko međusobno ucjenjivanje, između Vlade i Skupštine po raznim pitanjima, može uticati na put Crne Gore ka EU, Rajzing Rajnke je rekla da SAD ostaju potpuno posvećene cilju Crne Gore da postane članica Unije, da sprovede neophodne reforme i ostvari pristupno pravo.

“Neki zakoni o kojima se sada diskutuje mogu poboljšati trenutno pravno okruženje, ali uopšteno govoreći, sa 33 već otvorena pregovaračka poglavlja sa EU zakoni su većinom usklađeni i sada je vrijeme da se djeluje. Tako da manje su sporni trenutni zakoni, a više politička volja i primjena postojećih zakona, šta bi reforme i pristupanje EU ubrzalo”, navela je ambasadorka.

Rajzing Rajnke nije komentarisala obavještajna pitanja i curenje informacija iz Agencije za nacionalnu bezbjednost, ali je kazala da je Crna Gora cijenjena NATO saveznica.

“Pokazala je da je sposobna da svoje obaveze ispuni tokom posljednje tri, odnosno četiri godine, otkad je članstvo u NATO-u potvrđeno. Alijansa je jaka i izdržljiva institucija, može se lako nositi sa malim neravninama na putu sarađujući sa partnerima i ti razgovori se nastavljaju”, rekla je Rajzing Rajnke.

Ona je, upitana da li država treba više da se posveti problemu ugroženog crnogorskog identiteta, kazala da je jedinstvo potrebno sada više nego ikada.

“Objavila sam komentar u ime ambasade pozivajući na smanjenje tenzija i jačanje konstruktivnog dijaloga. Nema razloga da Crna Gora ne bude multietničko društvo, kakvo ste upravo opisali, i na koje su građani Crne Gore, koje sam ja upoznala, ponosni”, rekla je Rajzing Rajnke.

Najčitanije