fbpx
NaslovnicaCrna GoraPosebne mjere i za Ulcinj, pojačane kontrole

Posebne mjere i za Ulcinj, pojačane kontrole

Podgorica, (MINA) – Posebne mjere za zaštitu od koronavirusa, koje su ranije uvedene za Budvu, Tivat i Herceg Novi, važiće i za Ulcinj, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić.

On je, na konferenciji za novinare, podsjetio da je u tim opštinama zabranjen rad privrednih društava koja obavljaju ugostiteljsku djelatnost, organizovanje zdravstvenih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima, rad privrednih društava i preduzetnika koji se bave trgovinom neprehrambenih proizvoda, kao i izlazak sa teritorije opština.

Zabranjen je i rad vaspitno-obrazovnih i ustanova kulture, kao i sve sportske manifestacije.

Galić je kazao da sve aktuelne mjere ostaju na snazi u ostalim gradovima.

On je rekao da će, zbog smanjenja gužvi koje se stvaraju zbog izdavanja doznaka i dozvola, do 24. marta biti prekinut rad prvostepenih socijalnih, ljeakrskih komisija u oblasti socijalne i dječje zaštite u centrima za socijalni rad.

Prema riječima Galića, izabrani doktori će zahtjev zaposlenog, u skladu sa zdravstvenim stanjem i medicinskom dokumentacijom, privremenu spriječenost za rad produžiti do 24. marta.

„Prava iz socijalne i dječje zaštite koja su utvrđena na osnovu nalaza i mišljenja komisije, korisnici nastavljaju da koriste do počekta rada komisije“, rekao je Galić.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da vakcinacija teče po planu, ali da je opterećenost i popunjenost zdravstvenog sistema na visokom nivou.

Ona je saopštila da je povećan kapacitet za kovid pacijente u Kliničkom centru Crne Gore, gdje je formirano 30 novih postelja, koliko je omogućeno i u Opštoj bolnici Nikšić.

Prema njenim riječima, u kotorskoj i barskoj bolnici u završnoj fazi je ugradnja kiseoničnih stanica.

Borovinić Bojović je rekla da je zagovarala lokdaun, odnosno uvođenje strožih mjera od danas.

„Ali uz konsenzus donešena je odluka da se još deset dana pokuša prevazići ovo stanje tako što ćemo dodatno pooštriti već postojeće mjere i na taj način propratiti pažljivo situaciju koja će slijediti“, rekla je Borovinić Bojović i kazala da će IJZ praviti presjeke na svaka dva dana.

Ona je apelovala na poštovanje mjera kako bi na najbezbjedniji način izašli iz trenutne situacije.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da su mjere vrlo bitne i da je ključna poruka njihova implementacija.

“Sprovođenje mjera je najbitnija stvar u ovom trenutku. Mjere su trenutno dobre, čak i da se pogoršaju, ako se ne poštuju, to ne donosi nikakav rezultat”, ukazao je Spajić.

Prema njegovim riječima, ključna stvar su i zdravlje i ekonomija, i to je nedvojivo jedno od drugog.

Spajić je podržao inicijativu Borovinić Bojović da se povećaju plate zdravstvenim radnicima.

“Prva mjera treba da bude jednokratna isplata od 250 EUR u martu svim zdravstvenim radnicima koji su direktno uključeni u borbu protiv kovida. Vlada je potpuno uz njih. Država ne može sama da kontroliše situaciju, svaki pojedinac, uključujući nas iz Vlade, treba da primjerom pokaže ozbiljnost situacije”, rekao je on.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Janko Odović, kazao je da je Vlada u utorak odlučila da pooštri kontrolu sprovođenja mjera, uz pomoć Uprave policije, Uprave za inspekcijske poslove i Vojske Crne Gore (VCG).

On je najavio formiranje tri tima za nadgledanje sprovođenja mjera.

“Prvi tim sačinjavaće pripadnici Uprave policije, koji će kontrolisati primjenu mjera na javnim površinama i u spoljnom prostoru, uključujući nošenje maske i držanje distance. Ukoliko ne bude poštovanja, koristiće se svim zakonom propisanim sredstvima kažnjavanja nesavjesnih građana”, naveo je Odović.

Drugi tim će, kako je kazao, činiti predstavnici Uprave za inspekcijske poslove i Uprave policije.

“Oni će kontrolisati sprovođenje mjera u zavorenom prostoru. Posebna pažnja biće posvećena kontroli unutrašnjih prostora u kojima poslove obavljaju privredni subjekti”, rekao je Odović.

On je kazao da će treći tim činiti pripadnici VCG, čija je misija pomoć drugim institucijama u kriznim vremenima.

“Naši vojnici biće raspoređeni u najkritičnijim gradovima, imaće svoje punktove na kojima će podsjećati građane da poštuju mjere, na kojima će moći građanima da daju maske i drugu zaštitnu opremu”, naveo je Odović.

Najčitanije

CEDIS

Djelovi Danilovgrada u nedjelju bez struje

Podgorica, (MINA) – Djelovi Danilovgrada biće u nedjelju više sati bez struje, zbog radova...