fbpx
NaslovnicaCrna GoraPonašanje vlasti u funkciji kreiranja problema u pregovorima sa EU

Ponašanje vlasti u funkciji kreiranja problema u pregovorima sa EU

Podgorica, (MINA) – Ponašanje vlasti u funkciji je kreiranja problema u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom (EU), čime se priziva aktiviranje klauzule balansa, što je najgori scenario koji se može desiti, ocijenio je generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP), Ivan Vujović.

On je kazao da je posljednji čas da se vlast uozbilji, ali i da opozicija uzme svoj dio odgovornosti, kako bi negativni trendovi u pravosuđu i drugim oblastima bili zaustavljeni.

To je, kako je naveo Vujović, jedino moguće kroz sveobuhvatni politički dijalog.

„Ovakvo ponašanje vlasti je u funkciji kreiranja problema u pregovaračkom procesu sa EU, čime se priziva čak i najgori scenario koji se može desiti, a to je aktiviranje klauzule balansa“, kazao je Vujović agenciji MINA.

On smatra da se Crna Gora nalazi u potpunoj institucionalnoj blokadi kada je riječ o pravosudnom sistemu, prije svega usljed neredovnog stanja u Državnom tužilaštvu i Sudskom savjetu.

„Imamo situaciju da su oba segmeta pravosudnog sistema ostala bez legitimiteta, a ako tome dodamo treći mandat predsjednice Vrhovnog suda tada dobijamo punu i pravu sliku potpunog posrnuća sistema vladavine prava u Crnoj Gori“, rekao je Vujović.

Kako je naveo, najgore od svega jeste činjenica da povjerenje javnosti u pravosuđe nikada nije bilo na nižem nivou.

„Umjesto da glavni akteri u pravosudnom sistemu zbog značaja funkcija i posla koji obavljaju služe kao primjer svima ostalima u sistemu, iskazujući adekvatan odnos prema javnoj odgovornosti, baš oni se nalaze u centru raznih kontroverzi, što pogubno utiče na ukupan demokratski ambijent u državi“, rekao je Vujović.

On smatra da je vlast svojim ponašanjem i odsustvom stvarne želje za sveoubuhvatnim političkim i društvenim dijalogom, glavni vinovnik takvog stanja.

„Podsjećanja radi, kada je SDP bio u poziciji da kroz ulogu predsjednika Parlamenta rješava slična krizna stanja, taj posao je uspješno obavljan“, kazao je Vujović.

Kako je naveo, to se desilo 2013. rješavanjem krize nakon predsjedničkih izbora, usvajanjem izmjena Ustava dvotrećinskom većinom koje su tada otvorile pregovore sa EU, ali i 2015. godine nakon protesta opozicije, kada je SDP otvorio parlamentarni dijalog koji je doveo do prelazne vlade.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...