fbpx
NaslovnicaGlavna vijestZeković: Umjesto lošeg DPS-a, dobili gore kopije

Zeković: Umjesto lošeg DPS-a, dobili gore kopije

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori su nakon 30 godina promjene bile nephodne, ali je njihov karakter katastrofalan, ocijenio je potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković.

On je rekao da je od razložnih kritika loših praksi i zloupotreba bivše vlasti, Crna Gora došla u situaciju da su nekadašnji kritičari takvo ponašanje ne samo usvojili, već u svojoj dugogodišnjoj gladi za funkcijama, učinili još gorim.

„Umjesto loše Demokratske partije socijalista (DPS), dobili smo gore kopije nazadnih uvjerenja, koji misle da se njihovo licemjerstvo i zloupotrebe ne vide kada se zavuku ispod mantije“, kazao je Zeković agenciji MINA.

On smatra da se osim nekoliko pozitivnih aktivnosti u sektoru bezbjednosti, teško može šta pohvaliti u prvoj godini nove vlasti.

„Imamo enorman rast broja nezaposlenih, a Izvještaj o napretku je nikada gori. Parlament je od odbijanja razgovora sa opozicijom, došao u fazu da ni parlamentarna većina ne razgovara između sebe“, naveo je Zeković.

Prema njegovim riječima, zbog takvog ponašanja Evropska komisija ocjenjuje da je aktuelni saziv “bez presedana”.

„Vrhovni sud je bez dvije trećine sudija, Državno tužilaštvo u vd stanju, Ustavni sud blokiran, Sudski savjet nefukcionalan. Oni koje Ustav obavezuje na dijalog oko pravosuđa, ne pokazuju ni mrvu sistemske odgovornosti, već su zaokupljeni dodvoravanjem popovima i partijskim grabežom“, ocijenio je Zeković.

On je rekao da se od priče o prevazilaženju podjela, došlo u situaciju da su one nikada izraženije, a da se cijelo društvo se gura u svojevrstan istorijski rikverc.

Zeković je kazao da treba pogledati aktivnosti Vlade, šta joj je u fokusu, pa će biti jasno ko i zbog koga uzrukuje podjele.

„Umjesto jedinstva oko EU integracija, one su paralisane, a mi se kao društvo isrpljujemo oko “dileme” treba li Vlada sekularne državeda služi jednoj vjerskoj zajednici“, naveo je Zeković.

On je rekao da je umjesto borbe za vladavinu prava, temeljna politika Vlade kako da jedna vjerska zajednica bude “jednakija” od drugih.

„To prirodno rađa otpor i mi se iscrpljujemo oko pitanja da li mi treba da budemo suštinski nezavisna država ili ćemo biti Republika Srpska na moru, u kojoj će Vučić nakon uspješne “bitke za Nikšić” dijeli milostinju gradovima koje je “osvojio”“, istakao je Zeković.

Govoreći o lokalnim izborima na proljeće, Zeković je kazao da je u dvije od tri opštine u kojima su građani glasali u decembru prošle godine, parlamentarna većina poražena.

„Važnije od toga koja će partija biti na vlasti je koju će korist imati građani od izbora. Lokalni izbori koji nas očekuju na proljeće ne mogu sami po sebi riješiti nagomilane probleme“, ocijenio je Zeković.

On smatra da je u Crnoj Gori neophodan politički dijalog, kako bi prevazišli podjele koje parališu društvo i mogli zajedničkiraditi na velikoj većini pitanja oko kojih postoji saglasnost.

Zeković je podsjetio da je predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Vladimir Bilčik otvoreno poručio da “Crna Gora bez političkog dijaloga nikada neće postati članica Evropske unije.

„Još važnije od toga, ne možemo postići neophodnuunutrašnju stabilnost. Parlament koji u takvoj situaciji ne vrši svoju ustavnu funkciju, već je fokusiran na krečenje prostorija, s razlogom je od EU okarakterisan kao “bez presedana”, rekao je Zeković.

On je kazao da politički dijalog nije floskula, već duboka unutrašnja potreba društva koje razapeto raznovrsnim podjelama ne uspijeva da se bavi važnim životnim stvarima.

Upitan kakav rezultat SDP- očekuje na proljećnjim izborima, Zeković je odgovorio da sva istraživanja javnog mnjenja, trostruki rast te stranke na Cetinju i rast od oko 70 odsto u Petnjici, pokazuju trend snažnog rasta povjeranja u SDP.

„Promovisali smo novi koncept koji uključuje i nezavisne intelektualce, uspješne građane, sportiste, kako bi čitav ljudski bogati potencijal koji ne želi biti dio partijskih struktura stavili u funkciju razvoja svojih zajednica“, rekao je Zeković.

On je kazao da se taj koncept pokazao superiornim i SDP će nastaviti sa takvim priistupom i u drugim gradovima.

„Važnije od toga, očekujemo da će izbori obezbijediti uslove za bolji život u tim sredinama. U ovom trenutku samostalan nastup izgleda kao najbolja opcija, ali ukoliko okolnosti budu zahtijevale drugačije SDP je uvijek bila spremna da partijski interes podredi državnom“, poručio je Zeković.

Komentarišući mogućnost formiranje manjinske vlade, Zeković je rekao da je smjena aktuelne Vlade neophodna, jer ona ugrožava osnovne postulate evropskog, građanskog i sekularnog društva.

On smatra da su vlast i politička većina generalno u prethodnih godinu uspjeli da razočaraju i one koji od njih nijesu očekivali ništa preko elementarne političke razumnosti ipoštovanje zakona.

„Zbog očiglednog neznanja, poslušništva, ali i preuzetih obaveza, nemanja ničeg zajedničkog osim neprijatelja i gazde, doveli su državu do potpunog kolapsa“, ocijenio je Zeković.

On je rekao da se ne može razvijati poljoprivreda sa ministrom koji stočarima koji traže pomoć zbog enormnog rasta cijena stočne hrane i drugih inputa, odgovara “treba li stoku da vam prevežem?”

„Ne možemo govoriti o prosvjeti inauci sa ministarkom koja sprovodi progon inovjernih i onih koji drugačije misle, a na čelo obrazovnih i kulturnih institucija postavlja kažnjene zbog zloupotreba djece, podržavaoce ratnih zločina, vodi politiku koja je suprotna samoj ideji prosvjetiteljstva i modernog obrazovnog sistema“, kazao je Zeković.

On je naveo da je poboljšanje zdravstvene situcije u zemlji sa najvićom stopom smrtnosti, nemoguće je sa premijerom antivakserom koji tvrdi da je “medicinski fenomen”.

„Ne možete zemlju učiniti modernom sa takvim nivoom primitivizma na najznačajnijim funkcijama“, rekao je Zeković.

On je poručio da SDP, kao što se bori za smjenu takve vlasti, jednako nećemo učestvovati u formiranju personalno drugačije, a suštinski iste vlade, ukoliko ne bude garancija da će ona obezbijediti i kvalitativne promjene.

“Vjerujemo i imamo uvjeravanja iz partija vlasti da i kod njih zrijeva svijest o štetnosti i neodrživosti sadašnje parlamentarne većine“, zaključio je Zeković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...