fbpx
NaslovnicaCrna GoraZakon o porijeklu imovine konkretan odgovor na preporuke EK

Zakon o porijeklu imovine konkretan odgovor na preporuke EK

Podgorica, (MINA) – Izrada i usvajanje Zakona o porijeklu imovine biće konkretan odgovor na preporuke iz posljednjeg izvještaja Evropske komisije za Crnu Goru, ocijenila je politička direktorica Građanskog pokreta (GP) URA, Ana Novaković Đurović.

Ona je kazala da je taj zakon snažan mehanizam u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i da bi njegovom adekvatnom primjenom građanima, nakon više decenija, trebalo da bude otkrivena formula kako se od zvanično skromnih ili nikakvih primanja može voditi luksuzan život.

To je, prema riječima Novaković Đurović, zakon koji se tiče svih građana i koji će pomoći da ono što se svakodnevno uočava konačno bude istraženo i pojašnjeno.

“Istovremeno, ovo je prilika da svi oni koji su na zakonit način stekli svoju imovinu to i pokažu, i skinu sa sebe pritisak javnosti i neopravdane osude”, kazala je Novaković Đurović.

Ona je ocijenila da je izuzetno važno da se u javnu raspravu o nacrtu tog zakona uključe svi akteri društva, nevladine organizacije, akademska zajednica, mediji, advokati i svi zainteresovani građani.

Kako je kazala, to je važno kako bi se dobio što kvalitetniji propis koji će moći na efikasan način da se primijeni u praksi.

“URA se snažno zalaže za donošenje ovog zakona, koji nas vraća u ispravan kolosjek naših reformi i okreće suštinskim pitanjima, važnim svim građanima, a ne identitetskim i vjerskim, koja nas polarizuju i opterećuju”, kazala je Novaković Đurović.

Ona je istakla da vjeruje da su svi politički subjekti u vlasti i opoziciji svjesni značaja tog zakona, da će predlozima doprinijeti njegovom što boljem kvalitetu i da će ga na kraju svi podržati u Skupštini.

Novaković Đurović je istakla da je i najbolji zakonski tekst nedovoljan ako izostane primjena.

“Zato paralelno sa tim zakonom moramo snažiti institucije, njihovu nezavisnost i profesionalnost, posebno u pravosuđu i tužilaštvu, kako bi građani zaista mogli da osjete pravdu”, poručila je Novaković Đurović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije