fbpx
NaslovnicaGlavna vijestVujović: Rezolucija EP jasno definiše ruski uticaj na destabilizaciju ZB

Vujović: Rezolucija EP jasno definiše ruski uticaj na destabilizaciju ZB

Podgorica, (MINA) – Rezolucija o stranom uplitanju u demokratske procese koju je usvojio Evropski parlament jasno i precizno definiše mehanizme ruskog vanjskog uticaja na destabilizaciju društava Zapadnog Balkana, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović rekao je da je, nakon usvajanja tog dokumenta, sasvim sigurno da će svaka država regiona, koja bude koketirala sa ruskim uticajem i zloupotrebom religije, biti isključena iz procesa pridruživanja Evropskoj uniji (EU).

“Rezolucija o stranom uplitanju u demokratske procese koju je usvojio Evropski parlament jasno i precizno definiše mehanizme ruskog vanjskog uticaja na destabilizaciju ovdašnjih društava, čija je jedna od ključnih poluga uloga i djelovanje Srpske pravoslavne crkve”, rekao je Vujović.

Kako je ocijenio, očigledno je da su ratna dešavanja i agresija na Ukrajinu, zapadnim partnerima Crne Gore do kraja razjasnili dobro razrađenu matricu izazivanja unutardruštvenih tenzija promocijom nacionalizma i radikalnog klerikalizma.

Vujović je dodao da te pojave predstavljaju ključni uzrok nestabilnosti Zapadnog Balkana i njegovog odvajanja od Evropske unije (EU).

“Ruskim uticajem kroz razne vidove djelovanja i instrumentalizacije religijskih organizacija, zloupotrebom vjerskih osjećanja i pripadnosti, se tokom dužeg perioda stvara plodno društveno tle za reinkarnaciju velikodržavnih politika, odnosno repliku stanja i procesa iz devedesetih godina prošlog vijeka”, smatra Vujović.

On je kazao da je sada EU partnerima Crne Gore potpuno jasna dijagnoza stanja u društvima Zapadnog Balkana.

“Sasvim je sigurno da će svaka zemlja regiona, koja bude koketirala sa ruskim uticajem i zloupotrebom religije, biti isključena iz procesa pridruživanja EU”, rekao je Vujović.

On smatra da je to posebno jasno u kontekstu novog političkog i bezbjednosnog momenta vezanim za rusku agresiju na Ukrajinu.

“Zbog svega toga vjerujemo da ni u Crnoj Gori nikome neće pasti na pamet da nastavi da sprovodi politiku destabilizacije kroz manje ili više skrivenu prorusku, antizapadnu, velikodržavnu i klerikalističku agendu”, rekao je Vujović.

On je poručio da to posebno neće moći da se radi sa pozicija vlasti.

“Ako nekome do sada nije bilo jasno, vjerujemo da i ova Rezolucija Evropskog parlamenta dovoljno precizno objašnjava i razjašnjava stvari”, zaključio je Vujović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije