fbpx
NaslovnicaGlavna vijestVanredni parlamentarni izbori 11. juna

Vanredni parlamentarni izbori 11. juna

Podgorica, (MINA) – Vanredni parlamentarni izbori biće održani 11. juna, odlučio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Đukanović je na konferenciji za novinare rekao da je potvrđeno da parlamentarne većine za formiranje nove vlade nije bilo, niti je ima danas.

On je ocijenio da su svi u Crnoj Gori svjesni duboke političke i institucionalne krize do koje je došlo prije svega neodgovornošću i pravnim avanturizmom aktuelne parlamentarne većine.

Đukanović je podsjetio da je glasovima 50 poslanika 20. avgusta prošle godine 43. Vladi izglasano nepovjerenje i da je od tog datuma počeo da teče rok od 30 dana u kojem je obavio konsultacije sa predstavnicima političkih partija.

On je kazao da je tada nastojao da najkasnije do 19. septembra Skupštini predloži mandatara, ali za to se, kako je kazao, nijesu stekli neophodni uslovi.

“Danas sam jednako kao i tada ubijeđen da je u najboljem interesu građana Crne Gore bilo skraćenje mandata aktuelnom poslaničkom sastavu, raspisivanje prijevremenih parlamentanih izbora”, rekao je Đukanović.

On je dodao da bi na osnovu rezultata izbora odavno bio formiran novi saziv Skupštine i izabrana nova legitimna Vlada, koja bi radila u punom kapacitetu i efikasno rješavala nagomilane probleme u državi.

Đukanović je rekao da je umjesto toga promjenjljiva parlamentarna većina pribjegla “nezapamćenoj pravnoj akrobatici i inžinjeringu, neustavnom i antidemokratskom djelovanju” i donijela izmjene i dopune Zakona o Predsjedniku.

“Poznato je kako se slavodobitno okončao pokušaj formiranja vlade Miodraga Lekića, čime je na eksplicitan način, pred očima crnogorske javnosti, potvrđeno da parlamentarne većina za formiranje vlade niti je bilo, niti je ima na današnji dan”, istakao je Đukanović.

Kako je naveo, na taj način stekli su se uslovi da na osnovu Ustava donese ukaz o raspuštanju 27. saziva Skupštine.

“Zato sam danas, tumačeći i primjenjujući član 92 stav pet najvišeg pravnog akta, uz sistemski povezane norme Zakona o izboru odbornika i poslanika, donio Odluku o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora koji će biti održani 11. juna“, rekao je Đukanović.

Đukanović je, upitan o održavanju popisa, rekao da je moguće da se popis obavi u ovoj godini, ali da bi racionalnije bilo ovu godinu osloboditi popisa, zbog izbora.

„Zakazvanjem izbora za 11. jun mi ćemo stvoriti uslove da vjerovatno do kraja juna dobijemo novu vladu, pa ako bude postignut konsenzus u parlamentu da se realizuje popis, mogli bismo i to”, kazao je on.

Upitan kako se poziva na Ustav ako nije predložio mandatara i šta ako Zakon o predsjedniku Ustavni sud proglasi neustavnim, on je kazao da se pozvao na Ustav i veoma jasnu normu.

“Da li sam se pozvao na Zakon o predsjedniku, za koji sam kazao da je neustavan i da me ne obavezuje. Taj zakon je dio pravnog sistema, i biće dok ga Ustavni sud ne isključi, a isključiće ga”, rekao je Đukanović.

On je naglasio da bez ikakvog poziva na taj zakon, pozivom na Ustav, predsjednik ima pravo da ukazom raspusti parlament.

Đukanović je kazao da nije odlučio nepromišljeno, nego nakon detaljnog sagledavanja sa timom ozbiljnih pravnika.

On je kazao da nikakvu posljedicu po ukaz o raspuštanju parlamenta ne prozivodi to što će Zakon biti izbačen iz pravnog sistema.

Upitan o razgovorima sa Demokratskim frontom, Đukanović je kazao da je dijalog već počeo.

„Imali su poziv 2013. godine i tu su priliku propustili. Taj dijalog je uspostavljen i vodiće se, šta god ko sa bilo koje adrese na tu temu mislio“, rekao je Đukanović.

Kako je kazao, to je još jako daleko od saradnje, partnerstva i vlade, ali to ne znači da ne treba voditi dijalog.

„Dijalog treba voditi, on je važan za stabilnost, za podizanje nivoa demokratske kulture, a do čega će taj dijalog dovesi vidjećemo“, rekao je on.

Upitan zašto nije raspustio parlament nakon što Lekiću nije dao mandat, Đukanović je kazao da nije ranije donio taj ukaz jer se za to nijesu stekli uslovi.

„Kao što sam prije rekao, sada su se stekli uslovi. Dat je mandat mandataru, potrebno je da prođe 90 dana i nakon toga predsjednik ukoliko mandatar ne sastavi vladu ima pravo da raspusti parlament“, kazao je Đukanović.

On je istakao da ne vidi bilo šta sporno u svom postupanju i pozivanju na Ustav.

Upitan da li će u slučaju pobjede na predsjedničkim izborima podnijeti ostavku na funkciju lidera DPS-a, Đukanović je rekao da će dva ili tri mjeseca nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora biti organizovani izbori na kojem će se članovi te stranke izjašnjavati o novom rukovodstvu partije.

„Sa sigurnošću kažem da će kroz te izbore DPS dobiti novog predsjednika“, rekao je Đukanović.

On je kazao da je nakon posljednjih parlamentarnih izbora želio da se povuče sa vrha DPS-a zajedno sa generacijom koja je radila 15-20 godina, ali da je procjena na kongresu bila da zbog radikalne smjene generacija potrebno da predsjednik ostane još.

Kako je kazao, 60 ili 90 dana nakon završena parlamentarnih izbora će DPS dobiti novog predsjednika.

Upitan da li je ukaz dostavljen Službenom listu i o stavu ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da ga ne treba objavljivati u Službenom listu dok se ne izjasni Ustavni sud, Đukanović je kazao da odavno nije pročitao veću besmislicu od toga.

“Sad neko na taj način pokušava da ospori ostvarivanje ustavne nadležnosti predsjednika države. Postoji samo interes da se pod bilo koju cijenu produži nezaslužena politička važnost. Marginalci će 11. juna da idu na marginu i neće moći više da zlorade tehnički mandat“, rekao je Đukanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...