fbpx
NaslovnicaCrna GoraUsvojene izmjene Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture

Usvojene izmjene Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture

Podgorica, (MINA) – Vlada je danas utvrdila izmjene Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture, kojim je predviđeno povećanje koeficijenata za zarade zaposlenim u toj oblasti.

Kako je saopšteno iz Vlade, novim koeficijentima su ujednačene zarade za rad na istim ili sličnim poslovima i radnim mjestima u oblasti kulture, a koji zahtijevaju isti nivo, odnosno podnivo kvalifiikacija.

„Imajući u vidu trenutnu socio-ekonomsku situaciju, kao i činjenicu da koeficijenti za zarade zaposlenih u oblasti kulture nijesu mijenjani od 2016. godine, ovim izmjenama poslije dužeg vremenskog perioda, stvoriće se neophodni uslovi koji će doprinijeti poboljšanju položaja i statusa zaposlenih u oblasti kulture“, kaže se u saopštenju.

Vlada je na sjednici usvojila Informaciju o potrebi rješavanja prostornih kapaciteta Ministarstva evropskih poslova (MEP).

Navodi se da se MEP, ranije Kancelarija za evropske integracije, od 2017. godine nalazi u staroj zgradi dnevnog lista Pobjeda, u kojoj su smještena i dva sektora Generalnog sekretarijata Vlade, kao i dio službi dnevnog lista Pobjeda sa štamparijom i državne kompanije Montenegro Bonus.

U diskusiji je saopšteno da su do danas vršeni samo najneophodniji, uglavnom površni radovi i da zgrada ne pruža odgovarajuće radne i bezbjednosne uslove za rad zaposlenih.

„Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da u saradnji sa Upravom za katastar i državnu imovinu u što skorije vrijeme, predloži rješenje kojim bi se MEP-u obezbijedili adekvatni prostorni kapaciteti“, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, Vlada je usvojila i Informaciju o potrebi potpisivanja Konvencije o međunarodnoj zaštiti odraslih osoba.

Iz Vlade su kazali da konvencija nudi okvir za zaštitu u međunarodnim okolnostima odraslim osobama koje nijesu u mogućnosti štititi svoje interese zbog oštećenja ili nedostataka sopstvenih sposobnosti.

„Konvencija nudi listu zaštitnih mjera, uključujući i imenovanja i funkcije zastupnika, upravljanje imovinom odraslih osoba i instituciju zaštitnog režima za odrasle osobe“, rekli su iz Vlade.

Kako su kazali, konvencija predviđa jedinstvena pravila koja određuju koji su organi nadleži da preduzmu neophodne mjere zaštite u zavisnosti od datih okolnosti, kao i niz drugih pravila koje za cilj imaju zaštitu odraslih osoba.

Vlada je usvojila i Informaciju o privremenom oslobađanju od pribavljanja vize za državljane Egipta, Saudijske Arabije i Uzbekistana.

Kako se dodaje, Vlada je tu odluku donijela rukovodeći se potrebama crnogorske privrede, prvenstveno turističke.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije