fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaSDP: Bulajić da omogući funkcionisanje parlamenta

SDP: Bulajić da omogući funkcionisanje parlamenta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslanici Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević i Draginja Vuksanović Stanković, pozvali su potpredsjednika Skupštine, Strahinju Bulajića, da bude elementarno odgovoran i omogući funkcionisanje parlamenta u skladu sa Ustavom i osnovnim demokratskim postulatima.

Oni su kazali da bi svaki drugi pristup mogao voditi ka daljem usložnjavanju i zaoštravanju političkih, ekonomskih i bezbjednosnih prilika u državi.

“Crna Gora je jedina država u Evropi koja u ambijentu složenih socioekonomskih prilika, uzrokovanih globalnim dešavanjima, ima blokirane ključne institucije koje bi trebalo da zaštite sve njene građane od posljedica krize, kao i da obezbijedi potrebnu društvenu stabilnost”, navedeno je u otvorenom pismu koje su Konjević i Vuksanović Stanković uputili Bulajiću.

Oni su dodali da parlament ima presudnu ulogu u postojećim, specifičnim i gotovo vanrednim okolnostima, koje utiču na dva ključna aspekta života građana – socioekonomski i bezbjednosni.

“Da je bilo minimuma odgovornosti, u Skupštini je već trebalo da se održe rasprave i usvoje mnoge odluke, kako bi se adekvatno reagovalo na pogoršanje standarda građana kroz ubrzan rast cijena osnovnih životnih namirnica”, rekli su Konjević i Vuksanović Stanković.

Oni smatraju da su pogoršanje stanja bezbjednosti u državi i očigledno slobodno djelovanje raznih opskurnih pojedinaca i struktura, koje žele destabilizaciju Crne Gore, dodatan i poseban razlog za reakciju najvišeg zakonodavnog doma.

“Umjesto toga, Vi ste odlučili da vas sve to ne dotiče i da svoje partijske interese pretpostavite opštem društvenom interesu, ukupnoj stabilnosti i realnim životnim potrebama svih građana Crne Gore”, navedeno je u pismu.

Konjević i Vuksanović Stanković su podsjetili da je skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet 18. marta donio zaključak kojim su pozvali Bulajića da do kraja marta zakaže sjednicu Skupštine, na kojoj bi se raspravljalo o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, koje je podnijela SDP, a kasnije i Vlada.

Oni su kazali da zbog nezakazivanja Skupštine nije moguće usvojiti ni paket zakonskih mjera podrške građanima i privredi u uslovima krize.

“Pred Skupštinom stoji i obaveza, da u bezbjednosno veoma delikatnom trenutku, ne dozvoli da odlazeća Vlada, suprotno volji građana i čvrstom proevropskom i proNATO opredjeljenju, suprotstavlja Crnu Goru našim EU i NATO partnerima, što ona već čini odbijajući da uvede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu”, naveli su Konjević i Vuksanović Stanković.

Oni su podsjetili Bulajića da je direktno i grubo prekršio Poslovnik, odbijajući da do kraja marta zakaže posebnu sjednicu Skupštine, posvećenu premijerskom satu i poslaničkim pitanjima.

“Jednom riječju, Skupština ne ostvaruje svoju ustavnu funkciju, usljed čega trpe grđani, jer ste vi odlučili da je zaključate i blokirate njen rad”, zaključuje se u pismu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...