fbpx
NaslovnicaCrna GoraRazlozi za bojkot pogrešni

Razlozi za bojkot pogrešni

Podgorica, (MINA) – Razlozi za bojkot u Crnoj Gori pogrešni su i iskrivljeni od populističke politike opozicionih stranaka, kazao je potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu.

Upitan zašto nije podržao Izmjene Poslovnika kojima se predviđa novčano kažnjavanje poslanika koji neopravdano odsustvuju iz Skupštine, on je odgovorio da postoji više razloga.

Nimanbegu je Pobjedi kazao da je bojkot oblik političke borbe.

„Naš poslodavac nije direktno Skupština, već narod koji nam je dao povjerenje i odgovornost da ih predstavljamo. U ovom momentu pomenuta mjera donosi se bez šireg konsenzusa u Skupštini.Postojanje slične mjere u evropskim parlamentima više se odnosi na klasično izbjegavanje obaveza u Skupstini, nego na tome što je kod nas slučaj – bojkotu kao političkom izboru“, naveo je on.

Nimanbegu smatra da su razlozi za bojkot u Crnoj Gori pogrešni i iskrivljeni od populističke politike opozicionih stranaka i potpomognute od pojedinih medija i interesnih grupa.
On je kazao da pozdravlja dogovor Demokrata i Demokratske partije socijalista (DPS), postignut posredovanjem Evropske unije (EU).

Kako je naveo Nimanbegu, poslije parlamentarne debate manji je optimista, jer teško je razlučiti da li je veći jaz između opozicije i pozicije, ili unutar same opozicije.

„Nadam se da je učinjen jedan korak unaprijed. Pozdravljam dogovor i zato što ta dva politička subjekta baštine pozitivan odnos prema nacionalnim zajednicama u Crnoj Gori, za razliku od nekih drugih koje, ne samo nas lidere manjinskih partija predstavljaju kao neprijatelje, već cijele narode i crtaju mete nad našim narodima“, istakao je on.

Kako je dodao Nimanbegu, ne može se naprijed sa onima koji se ponose djelima Radovana Karadžića i onih osuđenih ratnih zločinaca.
Podgrupe Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva radile su, bez opozicije, zakonske predloge.

Na pitanje da li će, nakon što je usvojena nova Odluka o osnivanju Odbora, a Demokrate najavile ulazak u to tijelo, čitav posao biti vraćen na početak ili će dio predloga biti predstavljen u septembru, Nimanbegu je odgovorio da sada već imaju potrebu za sveobuhvatnom izmjenom izbornog zakonodavstva.

„Kako sam istakao u obraćanju Skupštini, svi izborni zakoni su donijeti u Crnoj Gori dvotrećinskom podrškom, a albanske partije za njih nijesu glasale. Stoga sam tražio potpuni konsenzus. Ne kao mjera blokade, već kao osnov za zajednički dogovor bez preglasavanja“, naveo je on.

Nimanbegu je rekao da je svakako utvrđen novi produženi rok i vjerovatno će tokom septembra biti predstavljeni pojedini zakoni.

Upitan kako komentariše zahtjeve dijela opozicije za formiranje prelazne vlade, on je odgovorio da su ti zahtjevi za „preuzimanje“ vlasti van biračkih kutija postali balkanski znak raspoznavanja, ali da bez obzira na sve rezultati nijesu vidljivi.

Zahtjev za prelaznom vladom bi, kako smatra Nimanbegu, morao da ima i neku alternativu.
„Šta ako ne? Ako alternativa u Crnoj Gori ne postoji, na opoziciju je da je traži, a na poziciji da je prihvati ili odbije“, naveo je on.

Upitan da li je zadovoljan položajem Albanaca u Crnoj Gori, Nimanbegu je odgrično odgovorio.

„Ponoviću ne znam koji put: ubijeđen sam da je naš položaj – položaj Albanaca u Crnoj Gori u nekom stalnom klinču neraščišćenih srpsko-crnogorskih odnosa. Tome mi najmanje doprinosimo, ali zato živimo sa tim posljedicama“, naveo je on.

Kako je dodao, ako uporedi današnji položaj manjina sa onim iz devedesetih, onda je on na izuzetno visokom nivou.

„Često čujemo, čak i u Skupštini, kako su nas pojedinci branili 90-ih. Ja ne znam zašto bi trebalo da nas brane, pošto mi kao Albanci u Crnoj Gori nikada nijesmo bili faktor bilo kakve nestabilnosti. Ti koji su „nas u to vrijeme branili“, prije bih rekao da su branili sebe i svoje da, ničim izazvani, ne učine nešto od čega bi se danas postidjeli“, kazao je Nimanbegu.

On je ocijenio da je u poboljšanju položaja manjina prilično postignuto, pa i u njihovom položaju.

„A da li smo mi zadovoljni, odgovor je ne. Da sam zadovoljan ne bih se bavio politikom do mjere da mi trpi i privatni i obiteljski zivot. Ima još mnogo toga što bi trebalo da se poboljša“, zaključio je Nimanbegu.

Najčitanije